Как да направите домът си умен

Как да направите домът си умен

Умният дом става все по-популярно и желано удобство от много хора по-света, включително и в България. Това е нормално – модерните технологии могат да доставят изключителен комфорт заедно с повече сигурност.

Главният начин за изграждане на интелигентен дом е да се инвестира в различни смарт устройства за дома – сензори, умни крушки, камери за сигурност, високоговорители и други. След това да се свържат към така наречения хъб, който им помага да комуникират помежду си и да се управляват лесно чрез мобилното ви устройство. Това разбира се, най-вероятно ще изисква инвестиция от доста време и пари. А за някои хора това е просто излишно. Ако желанията и нуждите ви са по-прости, само няколко сравнително евтини продукта ще осигурят повечето от удобствата, които може да предостави един интелигентен дом.

Важно е да знаете кои продукти не зависят от хъб за умен дом, за да работят. Въпреки че хъбовете предлагат предимства, те не винаги са от съществено значение. Едно нещо, което трябва да имате, обаче, е добър безжичен рутер – в идеалния случай такъв, който може да достигне до всички точки на дома ви. Запознайте се с някои от най-популярните смарт устройства на пазара:

 

Интелигентно осветление

За повечето хора, които се интересуват от живот в интелигентен дом, осветлението е това, което предизвиква интереса им. Много смарт осветителни системи работят отлично без централен хъб и все още могат да взаимодействат с други елементи на умния дом – включително интелигентни високоговорители и дисплеи, като Amazon Echo и Google Nest. Умните крушки на Cree, LIFX и TP-Link комуникират чрез Wi-Fi, докато някои други – включително най-новите крушки Philips Hue – работят чрез Bluetooth.

Интелигентни високоговорители и дисплеи

Какво по-удобно от това да извадите смартфона си, за да затъмните осветлението в кино вечер? Да кажете „затъмнете осветлението“ и умните устройства да го направят вместо вас. Сериите Amazon Echo и Google Home са лидери на пазара в тази област. И макар Amazon да е лидер през последните няколко години, Google също навлиза и достига качеството на Амазон много бързо.

Домашни камери за сигурност и видео звънци

Качествената умна охранителна камера ще ви позволи да наблюдавате дома си, особено докато отсъствате. Вътрешните модели могат да ви помогнат да наблюдавате децата и домашните си любимци, а външните модели могат да хванат крадци в действие – и потенциално ще ги разубедят да идват изобщо.

Някои модели имат вградени светлини, които могат да осветяват пътя ви през нощта. Камерите, които са вградени в звънците за врата, могат да наблюдават верандата ви и да ви позволят да общувате с посетители, без да е необходимо да се приближавате до вратата или дори да сте вкъщи по това време. Най-добрите модели могат да различават хора и домашни любимци и да разпознават наличието на пакет, оставен на вратата.

Аудио системи за няколко помещения

Усъвършенстваните мулти стайни аудио системи са до голяма степен самостоятелни и позволяват да поставите високоговорители в няколко стаи в дома си, така че да можете да излъчвате музика от собствената си колекция или от онлайн стрийминг платформи към всички тях едновременно или да изпращате различни песни към всяка от тях. Умните колонки на Amazon и Google могат да използват същите трикове.

Важно е да помислите добре върху това от какво наистина имате нужда. Смарт дома е истинско удобство, но не е необходимост. Поне засега!

Дом