Как да почистим екстериора на колата

Как да почистим екстериора на колата

 

Чистият автомобил е символ на поддържаност, хигиена и отношение към детайлите. Той е истинско удоволствие за шофьора и за пасажерите, допринася за комфортен превоз, но също така може да предпази и от редица заразявания и замърсявания в човешкото тяло. Когато става въпрос за почистване на автомобил е добре да отдадем еднаква важност на интериора и на екстериора. Все пак, може би не е правилно да съдим книгата по корицата в живота, но когато говорим за автомобили, външността със сигурност играе важна роля.

В тази статия, ще Ви покажем как да почистите екстериора на колата стъпка по стъпка. Ще Ви запознаем и с различните видове автокозметика, на които можете да разчитате.

Подготовка за почистване на екстериора на автомобила

Почистването на външността на колата винаги започва с добра подготовка. Ще са Ви необходими следните материали:

  • Кофа с топла вода
  • Гъба
  • Кърпи (препоръчват се тези с микрофибър)
  • Ултра абсорбираща кърпа
  • Четка за гуми
  • Автокозметични формули и почистващи продукти (например шампоан за автомобили)

Стъпките, необходими за успешно почистване на външната част на колата

За Ваше улеснение, ето последователните стъпки, които е добре да следвате.

Напръскайте гумите

Най-добре е винаги да започвате с гумите и джантите. Това са частите на автомобила, които трупат най-много мръсотия и най-лесно се набиват на око. Тъй като те са най-близката точка до асфалта, прахът от железен оксид, който се отделя от спирачните накладки може да се натрупа лесно върху автомобилните колела, занимарявайки лъскавите сплави. Прахът може да е труден за отстраняване, така че е необходимо да използвате специализиран препарат за тази цел. Напръскайте и оставете пяната да свърши останалото.

Отстранете най-лошото

Следващата стъпка е изплакването. Дори и най-мръсните автомобили ще добият изцяло нов вид след едно добро изплакване. Започнете от горната част на автомобила и оставете останалото на гравитацията. Натрупаната мръсотия ще бъде изтласкана, а ако използвате машина за миене под налягане, резултатите ще са още по-блестящи. Алтернативните решения са маркуч или кофа с вода, които също вършат чудесна работа.

Обилно търкане

Вече сте готови за физическата част, а именно търкането. След като калта и мръсотията вече са отстранени, премахнете мазнините. Добавете почистващ разтвор в кофата с вода. Доверете се на специализирана формула, която е специално създадена за автомобили ако искате да видите добри резултати. Този тип продукти разграждат дори и най-твърдите и вредни замърсители, като железни оксиди, които могат сериозно да навредят на боята. Преминете с гъбата през всеки сантиметър от екстериора.

Повторно изплакване

След като сте минали с гъбата и почистващия препарат през цялата кола е време за повторно изплакване. Ако все още виждате останала мръсотия или упорити петна, можете да повторите стъпката с търкане с гъба. Уверете се, че препаратът е напълно премахнат от боята.

Почистване на прозорци

Ако не сте внимателни, прозорците могат да се окажат в окаян вид след изплакването и премахването на петна от останалата част на автомобила. Използвайте специален продукт за почистване на стъкла, който ще остави колата в лъскав вид. Преди да нанесете препарата, почистете стъклото от прах или залепнали насекоми. Уверете се, че стъклата са сухи преди да третирате зоната с препарат.

Детайлите

На този етап, колата Ви ще изглежда достатъчно добре, за да приберете всички материали и да се насладите на резултата. Ако обаче сте перфекционисти и искате още по-зашеметяващи резултати, можете да полирате боята. Тази стъпка е тайната към съвършения екстериор и бързо ще откриете разликите. Използвайте специализирани четки или лак и кърпа ако не разполагате със специални материали.

Ето, че автомобилът Ви вече изглежда чисто нов. Не забравяйте да се заредите с качествени препарати за почистване на кола преди да започнете. Те ще Ви спестят не само време и усилия, но ще гарантират, че автомобилът няма да бъде наранен по време на почистването.

Дом