Видове кладенци за вода

Видове кладенци за вода

Кладенецът е добра алтернатива на кладенеца като източник на водоснабдяване за частен дом. Има три основни типа кладенци за вода, те имат различен дизайн и възможности, както и качеството и обема на доставяната вода. Предимството на източниците от този тип е възможността за напълно независимо изграждане. Авариен Водопроводчик в София и региона

Основни видове кладенци за вода:

Ключов кладенец за вода

Ключовият кладенец е доста прост в дизайна. Основно условие за изграждането му е наличието на открит извор (източник) на вода в парцела. Това явление е доста рядко, но се среща в райони с високо ниво на подпочвените води.

Ако слоят на подпочвените води е близо един до друг, е възможно да се изгради изкуствен източник. За това действие слоят вода трябва да е в непосредствена близост до повърхността.

Изграждането на кладенец от този тип е евтино, но често водата от източниците съдържа примеси на отпадъци от човешка дейност. Във всеки случай, преди да се определят възможностите за консумация, водата трябва да бъде щателно изследвана и анализирана за химическо и биологично съдържание.

Ключовият кладенец има два подтипа в зависимост от вида на източника:

  1. Кладенец на възходящ извор;
  2. Кладенец на спускащ се извор.

Воден извор

Възходяща пружина изпуска вода вертикално от земната равнина. Ключовата зона е оградена по различни начини:

  1. Монтирайте бетонен пръстен;
  2. Монтира се дървена рамка, уплътнена отвън със слой глина;
  3. Поставете пластмасовия пръстен.

Ръбовете на ограждащата конструкция са заровени на 300 – 400° под нивото на водата. Горната част на кладенеца е затворена с капак с люк (клапи, врата), за да се предпази от валежи, отломки, насекоми и др. Дъното на кладенеца е оборудвано с филтър – изсипват се 150 мм естествен камък, доломит, гранит и едър трошен камък. Измитият кварцов пясък се изсипва върху грубата фракция на филтъра, дебелината на слоя е около 100 mm.

Конструкцията на кладенеца се бетонира около периметъра с ширина до 50 cm и дълбочина до 400 – 500 mm. Тази сляпа зона предпазва източника от стопена вода, излишни валежи и наводнения.

Оградата е оборудвана с преливна тръба, насочена към резервоар за събиране на вода. В контейнера е организиран канал за преливане и отстраняване на излишната вода. Помпено оборудване и комуникации са свързани към резервоара.

Низходящ ключ

Дизайнът на кладенеца на низходящ ключ е подобен на предишния, но се различава във вътрешното оформление. Клавишът надолу има хоризонтална посока, така че е оборудван с напречен филтър, а не с долен.

Вътрешният обем на кладенеца е разделен на две отделения. Водата се насочва към първото отделение, запълнено със слоеве от среднофракционен чакъл и кварцов пясък. От горната част на отделението има преливник към второто отделение, с бетонно дъно. Оттам водата се насочва в контейнера.

Кладенец тип вал

 

Шахтовият кладенец е основният тип структура от тип кладенец. Дълбочината им може да достигне повече от 20 метра, експлоатационният им живот е 40 – 50 години. Този експлоатационен живот е възможен при висококачествена грижа – навременно почистване.

Дълбочината на структурата често позволява достигане на водоносни хоризонти с приемливи показатели за качество на питейната вода. Кладенци от този тип са разположени в съответствие с изискванията на SanPiN. Кладенецът по отношение на септичната яма (помийна яма, филтърен кладенец и др.) трябва да бъде разположен:

  • Не по-близо от 50 метра за пясъчни и песъчливо-глинести почви;
  • Не по-близо от 20 метра в глинести и глинести почви.

Конструкцията на кладенеца се състои от следните основни части:

  1. Надземна част;
  2. Минна шахта;
  3. Обем на прием на вода.

Нивото на прием на вода има две конфигурации:

  • Несъвършен – водата навлиза във вътрешния обем през дъното и стените на шахтата;
  • Перфектен – влиза през водоустойчив слой почва.

В райони с дълбок водоносен хоризонт и сух климат мината е оборудвана с резервоар – дълбок резервоар.

Тръба добре-добре

Тръбният кладенец (Norton well) е предназначен основно за получаване на вода с техническо качество и предназначение. Дълбочината на кладенеца може да достигне 8 метра, експлоатационният живот е 3 – 5 години.

Аварийни Водопроводни услуги в София

Върху стоманена тръба с диаметър не повече от 50 mm се заварява остър стоманен конусообразен връх с диаметър на основата 55 – 60 mm. Над него на разстояние 300 – 350 мм по обиколката се пробиват отвори със свредло с диаметър 3 – 4 мм. Дупките не трябва да се поставят често, в противен случай твърдостта на тръбата ще бъде нарушена. Препоръчителното разстояние между отворите е най-малко 7 – 10 мм.

Повърхността на филтъра е покрита с неръждаема мрежа – тя ще служи като защита срещу пясък и тиня.

Тръбата (игла – кладенец) се забива в земята. В него се вкарва смукателната тръба на ръчна или самозасмукваща повърхностна помпа с ниска мощност. Невъзможно е да се монтира потопяема помпа поради малкия й диаметър.

Средната граница на водата на абисинския кладенец е до 1000 литра на час. Водата се използва предимно за технически цели – поливане на растения, миене и почистване.

Изграждане на кладенец

Минните кладенци се изграждат по различни методи. Те зависят от материала, използван за изграждането на багажника. Основният обем работа – повдигането на шахтата – обикновено се извършва ръчно – самостоятелно или с помощта на помощници.

Кладенец за вода от бетонни пръстени

Изграждането на кладенец от фабрично произведени бетонни пръстени се извършва в следната последователност:

  1. Изкопава се яма с 200 – 300 mm по-голяма от диаметъра на пръстена;
  2. Първият пръстен е инсталиран;
  3. По-нататъшното отделяне се извършва вътре в него, пръстенът се спуска под собствената си тежест;
  4. Когато пръстенът е напълно потопен, се монтира втори пръстен, пръстените са свързани в ключалка;
  5. След това всички следващи елементи се монтират по подобен начин;
  6. Когато водата достигне, фугите се запечатват с пясъчно-циментов разтвор.

 

Конструкцията на пръстени е популярна поради високата скорост и лекотата на изграждане. Недостатъкът е необходимостта от използване на кран или манипулатор за последователно монтиране на пръстените.

Дървен кладенец за вода

Сега много рядко се използват дървени рамки за рамкиране на мини. Това се дължи на наличието на съвременни материали и крехкостта на дървото.

За изграждането на дървена къща се използват дървесни видове, които не отделят значителни количества странични продукти – смоли, танини и др.

Методът на изграждане е подобен на използването на бетонни пръстени – части от дървената къща са прикрепени в отделни сегменти. Външната част на дървената къща е добре уплътнена и уплътнена с глина със средно съдържание на мазнини.

Кладенец за вода от пластмасови пръстени

Пластмасовите пръстени с различни диаметри и височини са много удобни за изграждане на кладенец. Конструкцията протича по подобен метод, пръстените са свързани с резба. Резбовата връзка е запечатана с водопроводен уплътнител.

Предимството на пластмасата е ниското й тегло, недостатъкът е доста високата цена (от 10 хиляди рубли за 1 пръстен).

Тухлен кладенец за вода

Тухлените кладенци са изградени с пълно отделяне на минната шахта и следователно имат дълбочина не повече от 10 метра. Извършването на работа в по-дълбоки мини е опасно – има възможност от срутване на земята.

Багажникът е изложен с кръгло напречно сечение с дебелина 1 тухла. Често за укрепване на конструкцията се конструира стоманена армировъчна рамка. Не всяка тухла е подходяща за изграждане на кладенец, висококачествените закалени тухли се считат за най-добрият материал.

Понякога плитки кладенци (до 5 метра) се правят чрез изливане на бетонов разтвор в дъсчен кофраж. В този случай се използват висококачествени сортове портланд цимент и се изгражда армировъчна рамка от стоманена армировка с диаметър 4–6 mm.

Подреждане на дъното на кладенеца

Монтирането на дъното на кладенеца с дънен филтър предпазва устието на кладенеца от затлачване, пречиства водата от големи пясъчни фракции и увеличава експлоатационния живот на кладенеца.

Многослоен филтър се формира от няколко слоя:

  1. Долен слой – 200 мм, едър естествен камък и други подобни материали;
  2. Среден слой – средна фракция материал, 150 – 200 mm;
  3. Най-горният слой е измит и пресят кварцов пясък, 100 – 150 мм.

Други видове кладенци

Има и други видове кладенци – дренажни, дъждовни, филтърни. Те са предназначени за събиране и рециклиране на атмосферни валежи от земята, отводняване на почвата и пречистване на битови отпадъчни води.

Те имат различна структура и функции. Получената вода от събирателните резервоари може да се използва само за технически цели или да се депонира.

Кладенецът е добра алтернатива на кладенеца. Изграждането му обикновено е по-евтино, но обемът на работата е много по-голям. Ако има висококачествена вода на обекта, мините и ключовите кладенци могат да доставят необходимото количество вода за живот, а абисинският кладенец може да покрие нуждите от техническо потребление.

Източник – ВМ ремонти

Ремонт Услуги