Избор на усилвател

Избор на усилвател

Ако проектирате озвучителна система, трябва да се уверите, че сте избрали високоговорители и усилватели, които са съвместими и работят добре заедно. Ако изберете неподходящ усилвател за тонколоните си, рискувате да получите лошо качество на звука или в най-лошият случай – да повредите оборудването си.

След като сте избрали високоговорителите си, е време да изберете подходящ усилвател, който да ги захранва.

В тази публикация ще научите какво да вземете предвид, когато избирате усилвател, който да захранва вашите високоговорители или субуфери.

Общото правило при избора на усилвател за тонколони е да изберете усилвател, който осигурява 1,5-2 пъти по-голяма мощност от номиналната на вашия високоговорител. Това ще осигури достатъчна мощност на високоговорителя, като в същото време ще си оставите 3 dB резерв.

Какво да вземете предвид, когато избирате усилвател за захранване на високоговорителите си

Важно е да изберете усилвател, който е подходящ за захранване на високоговорителите ви. От една страна, това ще осигури възможно най-доброто качество на звука, но също така ще помогне за защитата на вашето оборудване.

Има два основни фактора, които трябва да имате предвид, когато избирате усилвател. Импеданс и мощност. Както ще видите, тези два фактора са тясно свързани помежду си.

Импеданс

Импедансът се измерва в омове и се отнася до съпротивлението, което дадена верига оказва на електрическия ток.

Първата стъпка е да определите номиналния импеданс на вашия високоговорител или високоговорители. Той се открива в техническите спецификации на уебсайта на производителя. Също така, често номиналният импеданс на говорителите е изписан на етикета на самия високоговорител. Номиналният импеданс на повечето високоговорители е 4, 8 или 16 ома.

Ако свързвате няколко високоговорителя към един канал на усилвател, намирането на общия импеданс може да бъде малко по-сложно и в такъв случай е добре да се консултирате с експерт.

Мощност

Мощността се измерва във ватове и се отнася до скоростта, с която се предава енергия. Мощността на високоговорителя може да се намери в техническите спецификации. Вероятно ще намерите няколко номинални стойности на мощността. Пиковата мощност се отнася до максималната кратковременна мощност, която тонколоната може да обработва, без да се повреди.

Ние се интересуваме повече от това каква мощност може да обработва дадена тонколона за продължителен период от време. Това е номиналната продължителна мощност на високоговорителя. В зависимост от производителя вместо оценки за непрекъсната мощност може да се използват спецификации RMS или AES.

По-голямата мощност не означава непременно по-силна. Силата на звука в крайна сметка се определя от чувствителността на високоговорителя, която може да варира. Някои високоговорители ще осигуряват по-силен звук от други, когато им се подава едно и също ниво на мощност от усилвателя.

Обърнете внимание на тези две спецификации и ще можете да се ориентирате към най-точният усилвател за вашите говорители. Ако се затруднявате с избора си не се колебайте да се консултирате с експерт.

Дом