7 най-срещани причини при запушване на канал

7 най-срещани причини при запушване на канал

Запушването на канала  – независимо дали става въпрос за подов сифон, сифон на мивка или запушена тоалетна, е голямо неудобство, което всеки среща поне веднъж в живота си. Бързото решаване на проблема е важно, за да не се стигне до по-сериозно задръстване и наводнение.

Когато всички използвани домашните препарати и средства за отпушване на канали не помагат, може да намерите подходяща фирма за отпушване на канали, за да решите проблема окончателно.

Натрупването на косми, мазнини и нечистотии или изпуснати предмети в канализацията са само част от причините, поради които може да се стигне до блокиране на канала. Познаването на най-вероятните причини, поради които може да се запуши канала, е необходимо, за да знаете как да избегнете в бъдеще появата на такъв проблем с канализацията.

1 Запушване на канала с растителни отпадъци и мръсотия

Естествените растителни отпадъци като листа, цветове и други могат да станат причина за запушване особено на външната канализация, когато ползвате дворни чешми. При редовната поддръжка на градината през активните сезони – пролет, лято есен, се събират отпадъци от растителен произход и, ако не се почистват навреме, могат да преминат навътре в канализацията и да стеснят отвора на тръбите, което да доведе до пълно или частично затапване.

 

2 Блокиране на канала с косми

Падналите косми в мивката или на пода в банята, когато се решите или при къпане са едни от най-честите причини за запушване на канала – особено, когато не ги почистите навреме. Най-простото решение, което ще ви спести много проблеми в бъдеще е да премахвате всеки път събраните косми  и да не допускате да се натрупват и да преминат навътре в канализацията. Има начини да поставите специални сифони, които да улавят и задържат космите, така че да не се стига до по-сериозен проблем.

 

3 Натрупване в канала на мазнини

Кухненските мивки са мястото, където най-често се натрупват мазнини с течение на времето. Какво се случва с всички мазни отпадъци, които се отделят по време на миене на съдовете? Те се полепват по вътрешността на тръбите и постепенно стесняват техния отвор, така че в един момент той става толкова тесен, че водата по него не може да се стича. Имайте в предвид, че мазнината, която изливате в канала, се охлажда и втвърдява в тръбите. Може просто да събирате в стари съдове събраната мазнина и да я изхвърляте или използвате по друго предназначение.

 

4 Проливни дъждове и бури

При обилни валежи външната канализация трябва да поеме големи количества вода. Тъй като тя може да не е проектирана да поеме вода в такива размери, може при преливане на дъждовна вода от улиците и водостоците, тя да не може да я поеме. Ето защо трябва да се следи за редовното почистване на външните шахти и канали, особено през дъждовните сезони. При проливни дъждове може да се стигне до наводняване на приземни етажи, мазета и гаражи и тогава трябва да се отводняват помещенията.

 

5 Счупени тръби и проникване на корени и пръст

Както знаете корените на дърветата търсят влагата и ако не се поддържат добре напоени, могат да спукат дренажните тръби, причинявайки сериозни запушвания или течове. Дори спукването на тръбите да се случи поради друга причина, корените на дърветата бързо откриват източника на вода и се насочват към него.

Дръжте от канализацията си далече растение с агресивна коренова система като върба, дъб, магнолия и др. При чести запушвания на канала проверете състоянието на тръбите с видеодиагностика, за да откриете навреме наличието на счупена тръба.

 

6 Слаб воден поток поради малък наклон на тръбите

Когато вашия сифон пропуска само малко количество вода и има трудно оттичане, това може да е признак, че има натрупана утайка в канала. С времето по стените на канала се отлагат мазнини, по тях полепват косми и други отпадъци и отворът се стеснява. В такива случаи помага едно промиване на канала с вода под високо налягане, за да се освободи всичката събрана мръсотия и да се възстанови нормалната проходимост на тръбите. Ако тръбите са стари, може да решите кардинално проблема с тяхната подмяна, тъй като те с времето са се амортизирали.

7 Некачествена инсталация на канализацията

Търсенето на по-евтини решения при изграждането на канализацията може да доведе до редица проблеми след време – един от които е до запушване на канала. Лошата инсталация може да доведе след време до неправилно оттичане на водата, пукани тръби и скъпи ремоти.

Използването на услуги от лицензирани фирми за изграждане на канализация ще ви спести след време средства и време.

За да избегнете запушване на канала, бъдете много внимателни и не изхвърляйте остатъци от храна, санитарни материали и други предмети, които биха могли да доведат до последващи проблеми. Контролирайте също така и малките деца, които могат да изхвърлят всичко в тоалетната чиния волно или неволно.

Полезно Ремонт Съвети