От какво можете и от какво не можете да спестите при ремонт: 12 полезни съвета

От какво можете и от какво не можете да спестите при ремонт: 12 полезни съвета

От какво не можете да спестите?

  1. Срок

В популярните програми за ремонти специалистите се справят със задачата само за два или три дни. Но не трябва да се фокусирате върху този период, когато става въпрос за основен ремонт на целия апартамент. Подготовката, закупуването на материали и работата отнема поне един-два месеца или дори повече. Това зависи основно от големината на площта и сложността на проекта. Ненужното бързане може да доведе до ненужни разходи и неадекватни резултати.

  1. Дизайнер

Ако за първи път предприемате мащабен ремонт и не сте добър в проектирането, тогава не забравяйте да използвате услугите на опитен дизайнер. Това ще ви помогне не само да разберете модните тенденции и да визуализирате вашите желания, но и да създадете компетентна оценка на разходите. Няма нужда да пестите пари за това, но не е необходимо да се фокусирате върху имена от топ 10 на най-добрите дизайнери. Може би някой от вашия кръг вече е имал опит в работата с дизайнер и може да предложи добър специалист на достъпна цена.

  1. Работен екип

Най-икономичният вариант е да извършите ремонта сами. Но ако нямате време или опит по този въпрос, тогава наемете отговорен екип от ремонтна компания. Моля, прочетете внимателно нейните препоръки и документация. В търсене на евтина работна ръка може да се натъкнете на абсолютен непрофесионализъм и некоректност. В този случай никой не смее да гадае какво ви очаква в края на ремонта и дали той изобщо ще приключи.

  1. Инженерни системи

Инженерното оборудване, което е твърде евтино, няма да се покаже веднага. По правило това се случва в най-неподходящия момент. Ето защо не трябва да спестявате изключително внимателно от електрически, газови, канализационни, водоснабдителни, отоплителни и вентилационни системи. Експертите ви призовават да не пестите и да поверявате инженерната работа на професионалисти. На първо място, вашата безопасност и комфорт зависят от качеството и надеждността на всички системи. Решете местоположението на търговските обекти на етапа на планиране на ремонта. Дори един неудобен контакт може да развали цялата картина.

  1. Прозорци и врати

Висококачествените прозорци и врати осигуряват надеждна топло и звукоизолация на къщата. Изберете материали според вашите предпочитания и бюджет, но не преследвайте екстремни отстъпки – ремоделирането на конструкции може да струва много повече. Особено тези, чиито прозорци гледат към магистралата, не трябва да се  пестят. Най-добрият вариант тук са надеждни прозорци с троен стъклопакет с потокова вентилация. Не пестете и от фитинги – висококачествените панти и дръжки ще ви се отплатят много.

  1. Водопроводно оборудване

Купувайки водопроводна инсталация, ние правим дългосрочна инвестиция и тук спестяването е неуместно. Изберете надеждни, утвърдени производители. Винаги внимателно проверявайте всички документи и водопроводни компоненти в кутията. Всеки вид материал за баня има своите плюсове и минуси. Най-бюджетният вариант е стоманена вана. Можете да премахнете основните и недостатъци, като я покриете самостоятелно с топло- и звукоизолационни материали. По-икономично е да не изхвърляте старите чугунени вани, а да ги актуализирате с помощта на акрилна вложка. Но ако имат чипове и пукнатини, съдбата им е решена.

  1. Мебели

Можете да спестите от количеството мебели, но не и от качеството им. Евтините копия често съдържат токсични вещества, които изпълват цялата къща и имат вредно въздействие върху здравето. Предпочитайте мебели от ПДЧ, МДФ или естествено дърво. Няма да се разслои или да се рони. Евтините, но практични мебели са подходящи за детска стая: децата растат бързо и декорът в стаята им ще трябва да се променя периодично. Когато поръчвате скъпо дизайнерско творение, по-добре е да изчакате, докато изразходваната домашна „съкровищница“ отново стане по-силна.

От какво можете да спестите?

  1. Строителни материали

Можете и трябва да спестите от строителни материали, но не до крайности. Ако сте с ограничен бюджет, не трябва да плащате повече за популярни марки. Понякога продуктите от не много известни производители могат да бъдат не по-малко качествени от подобни материали от популярна марка. Трябва да бъдете много внимателни, когато комбинирате скъпи стоки с бюджетни. Например евтината мазилка може да съсипе и най-скъпата боя.

Ако изберете фосфатирани крепежни елементи за вътрешна декорация вместо кадмиеви или поцинковани крепежни елементи, можете да спестите значително. В крайна сметка главите на дюбелите и винтовете все още трябва да бъдат запечатани и в апартамента няма валежи. Във всеки случай, преди да закупите материали, поискайте съвет от опитни строители и познати, прочетете рецензии и препоръки онлайн. Ако строителната фирма, която сте наели, умишлено завишава цените на материалите, откажете нейните услуги.

  1. Инструменти

Висококачествените специализирани инструменти значително улесняват и, което е важно, намаляват разходите за работа. Важно е да се разберат техните видове и цели. Например, електрическа отвертка ще ви помогне да сглобите мебели, но рискувате да изгорите при монтаж на гипсокартон, където е необходима по-мощна отвертка. Ако не планирате да използвате инструментите често след ремонт, тогава е по-икономично да ги наемете според нуждите.

  1. При довършване на пода, стените и тавана

Подът, стените и таванът са първите неща, на които обръщаме внимание, влизайки в къщата. И те трябва да изглеждат прилично, но е напълно възможно да спестите пари. Експертите наричат оптималното качество и цена сред подовите настилки. Най-често не изисква подготовка на пода, но не е подходящ за баня. Тук е по-добре да се откажете за доказани плочки или саморазливни подови настилки. Разбира се, ламинатът и паркетът изглеждат респектиращи и естетически издържани, но подът под тях трябва да е равен, което също ще ви струва пари. Издръжливият и надежден ламинат започва от клас 32.

Стените в банята, вместо скъпи плочки, могат да бъдат украсени с ламиниран фазер – хигроскопичен и не изисква подготовка на повърхността. Ако не искате да харчите време и пари за изравняване на стените, можете да скриете тяхната кривина.

Най-икономично е таваните да се варосат или боядисат, но в същото време те трябва да са гладки, без да минават комуникации или проводници. Ако това условие не е изпълнено, тогава изберете окачени, окачени или гипсокартонени тавани. Първият тип обаче е по-устойчив на влага и може да ви предпази от сериозно наводнение.

  1. Изолацията на балкона

В днешно време балконите все повече се изолират и се превръщат в пълноценна част от стаята. Но това събитие не е евтино. Ако няма голямо желание или нужда от това, отложете го за по-добри времена. За начало е достатъчно да остъклите балкона и да го покриете отвътре с дъска, а отвън със сайдинг. Препоръчително е да направите това преди ремонт на помещенията и по-добре през пролетта. За да спестите пари, облицовката или MDF панелите могат да бъдат заменени с шперплат, покрит със самозалепващ се филм.

  1. Почистване

Извозването на боклука след ремонт е доста проблематичен въпрос, често свързан с ненужни разходи и бумащина. Можете да спестите от количеството строителни отпадъци, ако следвате правилната последователност на работа: като започнете от най-отдалечената стая, трябва постепенно да се придвижите към входната врата. Всекидневните могат да бъдат ремонтирани в произволен ред, след това да започнете ремоделирането на кухнята, коридора и накрая да работите върху банята. Едрите строителни отпадъци ще трябва да се извозят на сметище или да се използват услугите на почистваща фирма.

Как да спестите пари от тапет

Най-скъпият вариант е тапет с шарка. При залепване е необходимо орнаментът да съвпада, което означава, че ще трябва да купите още няколко ролки. Най-добрият вариант е тапетът за боядисване. Можете да ги оставите бели или ако искате малко разнообразие, просто ги боядисайте.

Харесаха  ли ви скъпите тапети в салона? Струва си да потърсите аналози в интернет, които няма да изглеждат по-зле. Също така ви съветваме да не покривате цялата стая с платна с активен модел: една стена е достатъчна. Този метод, който елиминира ненужните разходи, често се използва в дизайнерски интериори – в същото време стаята изглежда стилна и ненатрапчива.

Искате ли нещо уникално? За да създадете оригинален акцент, можете да закупите остатъци от тапети на различни платформи за онлайн търговия, в строителни магазини и също така да поискате няколко ненужни ролки от приятели. От получените материали е лесно да комбинирате ефектна композиция в стил пачуърк.

Бюджетни начини за декориране на стени

Боядисването на стените в нова сграда не е толкова полезно, колкото използването на тапети: те могат да се напукат с времето. Преди боядисване стената трябва да бъде подсилена със грунд и едва след това да бъде измазана и шпаклована. Ако боята е единствената желана опция, трябва да изберете акрилна боя на водна основа. Ако пукнатините са малки, можете да спестите от шпакловка, като закупите боя с латексов пълнител, който ще скрие микропукнатините. Но за кухнята трябва да изберете висококачествена миеща се боя, ако искате да спестите от престилка.

За декорация на баня дизайнерите препоръчват използването на… огледало. Огледалната стена ще бъде по-евтина от плочките и ще разшири пространството.

Можете да използвате евтина и екологична облицовка за декорация на стени.

Избор на евтин стил

Високите технологии, арт деко, класиката и неокласиката са трудни за изпълнение тенденции и няма да можете да спестите пари от тях. Имитирането на тези стилове ще изглежда или евтино, или вулгарно. Най-бюджетните, но не по-малко привлекателни са скандинавският стил, еко-стилът, минимализмът и, разбира се, таванското помещение. Съвременният също е подходящ: той също е функционален и не изисква специална стилизация. Изброените зони не изискват скъпи мебели и бижута.

Лайфхак за ценители на бруталността

Бетонни тавани, открити тръби и проводници се вписват идеално в стила на таванско помещение, който днес е на върха на популярността. Таванът може просто да бъде лакиран или покрит с дъска.

Можете също така да спестите от стени, ако естествената текстура радва окото и не предизвиква вътрешен дисонанс. Повърхността трябва само да се покрие с грунд. За да поддържате индустриален стил, използвайте дървени мебели, метални елементи и ярък декор.

Когато ремонтирате апартамент, не забравяйте за свиването на новата къща. Бюджетното довършване тук е оправдано не само от спестяванията, но и от здравия разум. Препоръчително е да отложите основния ремонт за няколко години.

 

Ремонт