Модни тенденции в ремонта на апартаменти за 2023/2024 г

Модни тенденции в ремонта на апартаменти за 2023/2024 г

След като сте започнали ремонт на интериора, трябва да обърнете внимание на модерните ремонти на апартаменти в София през 2023 г. Всеки може да актуализира дома си в съответствие с тенденциите, защото за да се реализират някои свежи идеи, абсолютно не е необходимо да се извършва пълен ремонт. Тази година модните тенденции са не само достъпни, но и подходящи за помещения с различен формат и предназначение. Нека да разгледаме най-ярките от тях.

Курс към минимализъм

Основната тенденция, която се запазва през последните години, е желанието за създаване на минималистичен интериор. Тук не става въпрос за следване на законите на този стил в интериорния дизайн, а само за реализиране на някои основни идеи. По-специално, за да създадете такъв дизайн, трябва да се придържате към следните принципи:

  • отхвърляне на ненужни мебели, които затрупват пространството;
  • премахване на визуален шум;
  • избор на затворени системи за съхранение;
  • използване на мебели с прости форми;
  • умерено добавяне на декоративни детайли;
  • декориране на помещения с декоративни покрития в неутрални цветове.

 

Тези принципи са уместни при създаването на модерен дизайн в почти всеки стил. Времето на цялостното подреждане на мебелите покрай стените отмина – на мода са светлите и функционални пространства, в които разположението на всеки елемент се определя от необходимост или стилова функция.

В повечето съвременни дизайнерски проекти се появяват не повече от 4 основни цвята, а домашните малки неща, които създават визуален шум, са скрити или зад вратите на шкафа, или в контейнери за съхранение, които се вписват в цялостната концепция.

Използването на сложни мебели не е уместно. Кристалите по фронтовете и орнаментите по вратите на гардеробите, скриновете и таблите остават в миналото, отстъпвайки място на мебели със семпъл дизайн. В същото време оригиналните мебели, както и преди, намират своето място в интериора като акцент.

Може да изглежда, че дизайнът на помещенията, според тенденциите за ремонт на апартаменти за 2023 г., изглежда скучен и прекалено стерилен, но това не е така. Първо, вместо чисто бял интериор и комбинация от бяло и сиво, експертите все повече предлагат декорация в бежови нюанси. Вариациите на кафявото създават по-комфортна среда и дават усещане за спокойствие и сигурност. С това не могат да се похвалят стаи, в които сивото или особено студеното бяло е избрано като основен цвят.

Второ, при избора на мебели все повече се предпочитат меките форми със заоблени ъгли. Такива мебели поддържат усещането, създадено от бежовото покритие. В допълнение, мебелите без остри ъгли са отличен вариант за семейства с деца.

Еклектика за смелите

Сред идеите за ремонт на апартаменти в София през 2023 г., представени в интернет, често можете да намерите еклектичен интериор. Всъщност вече границите на стиловете са замъглени и няма нужда да се придържате към една посока във всичко.

Смес от стилове може да бъде въплътена както в една конкретна стая, така и в целия апартамент. В първия случай поддържането на баланс без намесата на професионалист е доста трудно, защото можете да се подхлъзнете към лош вкус, като добавите само няколко неподходящи детайла. Вторият случай също не е толкова прост: необходимо е да се създаде пълна картина, когато се използват различни стилове във всяка стая. За да направите това, трябва да помислите за свързващите елементи, които ще присъстват във всяка стая. Това могат да бъдат мебелни елементи, направени в подобни решения, декоративни елементи или общ дизайн на помещения в подобни нюанси.

Еклектиката е подходяща само за смели собственици на апартаменти, за които е важно пространството около тях да отразява техния вътрешен свят или някаква конкретна идея. Такива интериори наистина могат да се нарекат оригинални и имат свой собствен характер. Поради техните характеристики, създаването на еклектични дизайни не може да бъде изцяло поверено на специалисти. В този случай индивидуалността на клиента и неговите вкусови предпочитания играят решаваща роля.

 

Професионалистите съветват да комбинирате не повече от три различни стила в такива интериори. Прекалявайки с броя им, е малко вероятно да успеете да създадете хармоничен дизайн. Трябва да внимавате и при избора на цветове. В рамките на една стая е по-добре да се ограничите до използването на четири цвята, като единият ще бъде основен, покриващ основната част на помещението, други два ще го допълват, а още два ще се появяват дозирано като акценти. Цветовете на акцентите могат да се превърнат в свързващата връзка, която обединява всички стаи.

Направи си сам стилов микс

Създаването на хармоничен интериор, използвайки комбинация от стилове и модни тенденции за обновяване на апартаменти през 2023 г., не е толкова трудно; всичко, което трябва да направите, е да почерпите вдъхновение от често срещани и впечатляващи примери за еклектика.

Използване на етнически мотиви

Ефектен декор, който отразява културните и естетически предпочитания на даден народ, е отлична идея за дизайн на стая. Можете да смесите етнически елементи както с модерен неутрален интериор, така и с друга тенденция в обновяването на апартаменти през 2023 г. – минимализъм.

Познат интериор в необичаен цвят

Интериор, който отговаря на основните канони на определен стил, може да се превърне в ярка модерна еклектика чрез добавяне на цвят. Например, боядисайте обичайно мрачно и брутално таванско помещение в ярък цвят. Плакати в духа на поп изкуството ще подкрепят смелата идея.

Комбинация от несъвместими

Най-простият и същевременно ефектен контраст се постига в комбинация от старо и ново, традиция и технология. Експериментите с комбинация от несъвместими интериорни елементи винаги водят до неочаквани резултати.

Нова интерпретация на класиката

Популярна игра е класическият стил – любим интериорен дизайн сред българите. Тук съвременните художници, които преосмислят класическите произведения на живописта и скулптурата, са отлични помощници в стилизацията. Достатъчно е да окачите забавна репродукция в богато украсена рамка и интериорът вече ще придобие функция.

Близо до природата

Тенденцията, която набра скорост по време на пандемията, когато хората започнаха да прекарват повече време у дома, ще продължи като част от модерните ремонти на апартаменти през 2023 г. В световен мащаб модата за естественост никога не е била отнесена към категорията на анти-тенденциите и се е установила твърдо в много популярни стилове на декорация на апартаменти. Например любителите на скандинавския интериор знаят, че дървените мебели и текстилните елементи от естествени материи са в основата на добрия скандинавски дизайн.

Близостта до природата може да се реализира не само чрез естествени материали и текстури, но и чрез използването на живи стайни растения като декорация. Изобщо не е необходимо да превръщате къщата в оранжерия, но ако искате, това не е забранено и дори се вписва в рамките на съвременните идеи за стил. Няколко ярки саксии в стаята и микрозелени в кухнята в оригинален контейнер ще бъдат отлично допълнение към неутрален интериор.

Край на формуляра

Технология за масите

През последните години на пазара се появиха много устройства за дома, които едновременно изпълняват различни полезни функции и се превръщат в елементи на дизайна. В какъвто и стил да е проектиран интериорът, технологията е безусловна тенденция на настоящето.

Някои технологии могат да освободят помещението от визуален шум. Например, използването на скрито осветление ще помогне да се реализира допълнителен сценарий за осветление, без да се претрупва пространството с лампи. Други иновации ще премахнат необходимостта от голяма работа. По този начин мебелите и декорите с портове за зареждане на джаджи или възможности за безжично зареждане ще помогнат за решаването на проблема с липсващ контакт – по-лесно е да прекарате електрически проводници към тях, отколкото да изрежете нова линия в стената.

Някои функционални елементи имат интересен външен вид и следователно могат да се използват като елементи за декориране на интериора. Гамата от овлажнители за въздух е много разнообразна. Тези полезни джаджи често имат интересни форми, а много от тях имат вградено осветление. Функционално и красиво.

Още сценарии за осветление

Важна характеристика на модерния интериор е изобилието от сценарии за осветление. В апартамент с висококачествен дизайн е малко вероятно да има един полилей с шест рамена, висящ в средата на 20-метрова всекидневна. Използването на разнообразни осветителни тела се дължи както на многофункционалността на помещенията, така и на дизайнерските идеи. Сега специалистите имат на разположение не само многобройни полилеи, аплици, лампи и подови лампи, но и други устройства за точково осветление.

 

Така в тийнейджърските стаи с дизайн, вдъхновен от Pinterest, често се срещат опции за вечерно осветление под формата на множество гирлянди, които създават уют. Ефектът на плаващ таван или мебели се създава от гъвкаво осветление, а опциите за RGB осветление стават не само незаменими атрибути на апартаментите на блогърите, но и елементи на футуристичен дизайн.

Композициите от висящи лампи, които освен че изпълняват декоративна функция, спомагат за разделянето на стаята на зони, могат да добавят жар към интериора. Прожекторите визуално подчертават важни обекти в интериора.

Японски моден стил

Сравнително новият стил в интериорния дизайн, Японди (от „Япония“ и „сканди“) набира скорост през 2023 г. Симбиозата на севера и изтока, въплътена в практични и необичайни дизайни, бързо привлича вниманието на хората по света. Този стил е квинтесенцията на повечето тенденции за обновяване на апартаменти за 2023-2024 г., съчетавайки минимализъм, естественост и технологичност.

Сред характерните черти на стила са:

  • използването на естествени неутрални цветове – основата е топло бяло и бежово;
  • простота във формите на мебели, декоративни елементи и интериорно обзавеждане;
  • често използване на мебели с кръгла форма, както и оригинални ръчно изработени опции;
  • комбинация от различни текстури – дърво с камък и дори бетон;
  • изобилие от ниски мебели;
  • сдържаност при избора на декор: декорации присъстват, но тъмни и в малки количества;
  • създаване на комфорт с помощта на живи растения;
  • неутрален естествен текстил с ясна текстура;
  • дърво както в мебелите, така и в декорацията на подове и стени;
  • няма визуален шум.

Накратко, не напразно стилът Japandi може да се нарече една от основните тенденции на тази година.

Неонови акценти

Монохромният интериор ще ви помогне да разнообразите закачливия неон. Примери за актуални дизайни показват: неонът е най-новата тенденция в модата за ремонт на апартаменти в София за 2023 г. Предлага се в различни форми:

  • под формата на светещи табели по стените;
  • като голямо цветно петно, реализирано чрез единична неонова мебел, например ярък стол;
  • под формата на малки декоративни елементи. Например главата на Давид от неонова мазилка в неокласически интериор или малки рамки по стените, които оживяват модерното покритие.

 

Понякога неоновите елементи заемат значителна част от пространството. Така в някои кухненски проекти има неонови комплекти или островни маси, които са в центъра на вниманието.

Важно е да разберете, че когато използвате неон в интериора, трябва да създадете неутрална основа за него. Допустимо е да се комбинират няколко неонови елемента при декориране на стаи в стил поп арт, но дори и в такива дизайни е необходимо да се поддържа баланс. В противен случай в апартамента ще се създаде атмосфера, неблагоприятна за почивка.

Ярки цветове

За тези, които се страхуват да използват предишната тенденция, но смятат интериора в неутрални нюанси за безличен, има следната тенденция. Тази година дизайнерите предлагат да добавите ярки цветове към обичайния модерен стил. Съществен плюс е, че това може да се направи с малък бюджет и дори без ремонт на апартамента.

Най-лесният вариант за добавяне на цвят е текстилът. Поставянето на ярко одеяло на леглото или окачването на богато оцветени завеси в стаята не е трудно. За баланс трябва да добавите още няколко малки елемента от същия цвят в стаята, например декоративна възглавница, статуетка, часовник или абажур за таванска лампа.

Друг вариант е да боядисате стената или част от стената в желания цвят. В някои дизайнерски проекти част от тавана е боядисана в неочакван цвят заедно със стената. Изглежда меко казано необичайно. Стената обаче не трябва да се използва като светла точка във всички стаи. Например в спалнята такова решение може да попречи на удобния сън.

Черна мивка и червена тоалетна

Дълго време цветните водопроводни инсталации не бяха на върха на популярността и дори се свързваха с лош вкус, но с течение на времето отношението към многоцветните тоалетни, мивки и вани се промени. Дизайнерите предлагат да добавите ярки цветове не само към кухните и всекидневните, но и към стаите, които са класически декорирани в неутрални нюанси – бани и тоалетни.

В интернет можете да намерите стотици снимки на компетентното използване на цветни водопроводни тела в интериора. Черните елементи са поставени в неутрални дизайни, като ги допълват с матови кранове. Ярките тоалетни са основни акценти на комбинирана баня, старите бани са боядисани в неочаквани нюанси и дори боядисани.

 

Разбира се, такива решения са подходящи само за смели хора, а самият цветен водопровод ще изисква специални грижи от собственика. Въпреки това, ярките елементи на водопровода ще помогнат за стилистичното свързване на банята с останалата част от апартамента.

Арт предмети в интериора

Картини на известни автори украсяваха дворците на императорите и имотите в продължение на много векове. Предметите на изкуството демонстрираха елитарността на собственика на къщата, защото изкуството не е достъпно за всеки. За щастие, това твърдение сега не е напълно вярно. Да, картини на известни майстори все още висят само в богати къщи, но това изобщо не означава, че не можете да имате произведение на изкуството за вашия апартамент.

Можете да удивите гостите с всичко – скулптури, пана, гоблени, необичайни инсталации или картини директно на стената. Съвременното изкуство има много лица и следователно отваря много възможности за интегриране в интериора.

Освен това можете да участвате в създаването на дизайнерски елемент, дори ако креативността никога не е била вашата силна страна. Всеки може да нарисува интериорна картина, но работата, извършена самостоятелно, ще включва точно онези цветове, които са необходими за конкретен интериор. Професионалните дизайнери често прибягват до тази техника, създавайки произведения на изкуството за своите проекти със собствените си ръце.

NFT в интериорния дизайн

Продължение на предишната идея, отговарящо напълно на въпроса какво ново в ремонта на апартаменти за 2023 г. ни донесе светът на интериорния дизайн. NFT изкуството, което съществува само в интернет, определя тенденциите в дизайна. Една нова форма на изкуство изисква нова възможност за показване. Хубаво е да гледате закупената работа на екрана на вашия смартфон или компютър, но е още по-приятно да покажете участието си в света на крипто изкуството на вашите гости. Например, експертите препоръчват демонстриране на собственост върху NFT произведения с помощта на проектори. Тази уникална алтернатива на рамката за картина ще ви позволи да промените изображението според настроението си, както и да изразите своята индивидуалност и виждане за красота в интериора.

В допълнение към показването на произведения, дизайнерите призовават да не забравяме, че някои NFT обекти могат да бъдат превърнати в реалност. Така например те получават оригинални и ефектни мебели, които не винаги са функционални, но със сигурност са интересни.

Космическа треска

Космосът винаги е привличал хората и е вълнувал въображението им. През второто десетилетие на 21 век, когато човечеството има възможност да изучава космическото пространство, интересът към тази тема само нараства.

През 2023 г. космическите мотиви в интериора отново са актуални и дизайнерите предлагат в апартаментите да се добавят елементи, които могат да се представят само на космически кораб в холивудски филм за далечното бъдеще. Например, използвайте сребристи отразяващи повърхности в комбинация с наситено черно, изберете сребристи фотьойли и столове в ексцентричен дизайн като акценти и добавете декоративно осветление под формата на LED ленти.

Обратно към 70-те

Една идея, която определено ще се хареса на щастливите собственици на стари апартаменти с автентично обзавеждане. Винтидж мебелите отново са в тенденция! Старите собственици оставиха ли бюфет в апартамента, първоначално от 70-те години? Не бързайте да се отървете от него. По-добре избършете праха и внимателно прегледайте състоянието. Ако няма значителни дефекти, тогава това е истинска находка.

Елементи от интериорното обзавеждане на апартамент от миналото могат лесно да се впишат в съвременните интериори, превръщайки се в органична част от тях. За да оставите обект в оригиналната му форма, е необходимо да го възстановите и да обработите повърхността със съединения, които предотвратяват разрушаването. Можете да извършите възстановяването сами, като следвате ръководства от Интернет или като се свържете със специалисти.

 

Друг вариант за работа със стари мебели е добавяне на модерни елементи и боядисване. Заменете дръжките на старата стена с модерни, изберете подходящ цвят за фасадите и вземете мебел с модерна визия. В същото време нова стена, изработена от дърво, ще струва много повече от манипулациите, които трябва да се направят, за да се актуализира старата версия.

Разбира се, не трябва да обзавеждате целия апартамент с такива мебели, в противен случай рискувате да получите ретро музей вместо стилен интериор с акцент върху историята и съзнателното потребление.

Многофункционални пространства

Създаването на трансформируеми пространства е актуална идея, чието разпространение се дължи на появата на пазара на микроапартаменти. За създаването на многофункционални пространства дизайнерите използват както готови мебели, които служат едновременно за няколко цели, така и елементи, проектирани специално за нуждите на клиента и изработени по индивидуален проект.

По този начин са често срещани следните опции за трансформиране на пространството:

  • работна повърхност, която е скрита в килера;
  • холов диван, разположен на долната повърхност на леглото-гардероб;
  • легло, скрито в подиума на зоната за готвене;
  • стаи, скрити зад вратите на шкафовете;
  • подвижни прегради, които ви позволяват да скриете част от стаята от любопитни очи.

Всяка година има все повече и повече мебели, които позволяват малките пространства да бъдат надарени с множество функции, така че можем да кажем със сигурност, че тази тенденция няма да загуби своята актуалност в близко бъдеще.

Модулни мебели

Мебелите, състоящи се от много компоненти, които могат да се използват отделно един от друг, отдавна са спечелили любовта на потребителите. Такива мебели помагат да се реализират няколко тенденции в дизайна на апартаментите, които са актуални тази година. По-специално, модулните системи правят пространството многофункционално, като позволяват промяна на местоположението на компонентите според нуждите на домакинството. Това ви позволява да използвате минимално количество мебели, което също отговаря на общите тенденции. И, разбира се, разнообразието от модулни системи, представени във всеки мебелен магазин, ви позволява да изберете такива мебели за всеки интериор.

Източник – Sofia24.net

Ремонт