Ключарството в миналото и днес

Ключарството в миналото и днес

От зората на  човешката история човек се стреми да изгради дом за себе си и семейството си, както и да го защити от чужди посегателства. Затова не е чудно, че ключарството е сред най-старите професии в света.

Смята се, че то възниква в Египет и Вавилон преди близо 4000 години. Първите брави са изработени от дърво и имат големи щифтове, които се отварят с помощта на дървен ключ, чиито размери са много по-големи от тези на съвременните ключове.

В хода на историята бравите се разпространяват до Гърция и Рим, а ключовете са били носени като аксесоари и са свидетелствали, че човек е богат и има имущество.

Името „ключар“ идва от „ковач“. Във Витлеем ключарите използвали ковачници и наковални, а често са били майстори и в няколко различни занаята – умеели да  ремонтират оръжия и водопроводни системи,  били добри в тенекеджийството.

През 1844г. Линус Йейл – ключар в банка в Америка, изработил първата секретна ключалка, като принципа на заключване бил познат от древен Египет. Синът му я усъвършенствал  и повишил нивото й на сигурност.

Талантливият ключар Чарлз Кортни отварял сейфове на потънали кораби и помагал на корабните компании да възстановят загубените си долари.

През 1909г. Хенри Гусман създал машина за дубликати на ключове. Така отпаднала необходимостта ключарите да пилят на ръка и дубликатите се изработвали за секунди.

Развитието на автомобилната индустрия след първата светвна война допринесло за развитието на ключарството, защото се появила необходимостта от ключове, които да издържат на вибрации. Така ключарите започнали да работят и като  автоключари.

С развитието на технологиите, представителите тази древна професия придобиват все по-голям кръг от умения. Те умеят да  боравят с клещи, отвертки, фини пинсети и други прецизни инструменти, монтират електронни брави, което предполага усвояване на специални техники, познават и ползват съвременни софтуерни продукти.

Без съмнение, еволюцията в ключарството няма да спре дотук,  защото опазването на имуществото е особено важнао за всеки човек, а това предопределя и измислянето на нови, надеждни, сигурни начини, средства и техники за защита.

Полезно Съвети