Авангарден стил в интериора

Авангарден стил в интериора

Общоприето е, че авангардният стил включва едновременно няколко иновативни тенденции в изкуството, които стоят в началото на века. И през първата половина на 20-ти век имаше доста от тях: Арт Нуво, характеризиращ се с природни мотиви; кубизъм, който се основава на строги геометрични линии; експресионизъм, известен със своята енергия, динамика, жизненост и забавление и т.н. Във всеки от тях са настъпили много промени и някои характеристики на тази или онази тенденция сега се отразяват в авангардния интериор.

Този стил се характеризира с използването на най-новите материали. Това, което е модерно днес, определено ще бъде използвано в интериора. Ако някои тапети са популярни, те трябва да бъдат на стените. Най-модерните столове, дивани, осветителни тела – всичко това е органично подходящо за авангардния стил.
Но има и обратна страна на монетата, защото това, което някога е било на мода, може да изчезне след няколко години. И така, какво точно е авангард? На първо място, закачливи, контрастни цветове, които придават на интериора яркост и динамика. И, разбира се, нетрадиционни форми на лампи, предмети за декорация, комплекти мебели и много други.
Авангардни цветове:

При проектирането на интериор контрастът е ключов фактор при избора на цветова палитра. Може да се използва както в отделни елементи от интериора, така и в подбора на нюанси за стени, които са една до друга.
Този стил не се характеризира с пастелни нюанси. Основните цветове са наситено синьо, ярко червено, ярко жълто, зелено и черно. Обикновено те се комбинират с бяло. Ако за интериора са избрани 2 основни цвята, към тях често се добавя трети като акцент. И, разбира се, трябва да е в хармония и с двете.
Новините от Варна и региона

 

Характеристики на авангардния стил

Подове в авангарден стил
Ако говорим за материали, тогава тук можете да използвате всеки, основното е, че това е най-новият материал. Основно за декорация са избрани светли нюанси и килими, които контрастират с околността. Цветовата схема на пода трябва да е ярка и контрастна, с чисти цветове: зелено, жълто, червено, синьо, черно и бяло. Може да има всякакъв модел, но често изборът пада върху геометрията.
Като визуално зониране можете да инсталирате подиум, който е доста популярен за авангарден интериор.

Авангарден перваз
Всяка височина и форма на цокъла е добре дошла тук, основното е, че не трябва да бъде в класически стил. И разбира се, не забравяйте, че цокълът трябва да съответства на интериора, той може да бъде боядисан в цвета на стените или много хармонично съчетан с концепцията на интериора.

Авангардни стени
Точно както пода, стените трябва да бъдат завършени с най-новите и технологично напреднали материали. Това могат да бъдат: метализирани или течни тапети, кожени или релефни 3D панели, ламинирани покрития и много други.
Ако 3D панелите са избрани за интериора, те често се превръщат в акцент, като в този случай те са боядисани в ярки цветове. А стените вече са боядисани в плътен цвят и са фон.

Авангарден таван
За авангарда е подходящ опънат таван, окачен, боядисан или варосан. Но не забравяйте за необичайните форми, така че за промяна трябва допълнително да украсите тавана с ниши и нива.

Авангардна дограма
За разлика от пода и тавана, авангардната дограма не е акцент. Често те просто са боядисани с бяла боя, изглеждат обикновени и неестетични. За техния дизайн са идеални ролетни щори или най-обикновени тъкани, но с някакъв голям геометричен модел.

Врати в авангарден стил
Можете да изберете стандартни врати на панти, но с индивидуален дизайн, който само ще подчертае цялостния стил. Като алтернатива са подходящи сгънати или плъзгащи се врати, изработени от най-новите материали.

Радиатор в авангарден стил
Радиаторите също трябва да бъдат направени от нови материали. Необходимо е да ги вземете, като вземете предвид колко се вписват в околната среда по цвят и форма. Можете да изберете радиатори в ярки и контрастни цветове.

Вградени мебели в авангарден стил
Тук е добре дошъл, основният критерий е и изборът само на най-новите тенденции и само модерни материали.
Комплектът мебели може да бъде избран без дръжки или с дръжки с нестандартна форма. Цветовата палитра на мебелите трябва да съответства на стила.

Авангарден текстил
В авангарден интериор текстилът се избира само от нови колекции. Това са тъкани с богати, смели, чисти, противоположни цветове.
Това важи и за тапицерията на мебелите, която се изработва по поръчка.

Авангардни мебели

Мебелите могат да бъдат напълно разнообразни и необичайни форми. Това могат да бъдат дори обекти, които са несъвместими един с друг, но при правилно разположение елементите ще изглеждат органични. Във всеки случай трябва да има нещо стилно, индивидуално и необичайно.
Тъй като стилът се характеризира с любов към пространството и свободното пространство, мебелите не трябва да са обемисти и да заемат много място. Моделите от дизайнери с ярка тапицерия са перфектни.
Авангардна баня

Основните правила на авангардния стил:
• В декорацията се използват само най-новите материали.
• Използвайте само оразмерителни елементи.
• Мебелите се характеризират с минимално количество обков и геометрични форми.
• Предпочитание се дава на хром и стъкло.
Просто в дизайна на банята не е необходимо да използвате само ярки цветове, като оранжево, червено, черно и др. За банята можете да изберете по-спокойни нюанси на сиво, кафяво, бежово и бяло.
В декорацията на пода и стените се използват предимно дървени или мраморни плочки. Интериорът е разнообразен с нестандартни смесители, мебели или аксесоари. Често самата баня е поставена на подиума, водопроводът може да бъде с различни форми: плоски и кръгли.
Ако банята има прозорец, нейният дизайн може да се направи акцент. Например, окачете не стандартни завеси, а навити платна.

Авангардни кранове
Кранът с индивидуална форма може да бъде чудесен акцент. Важно е да не зареждате интериора на банята с ненужни детайли, всеки елемент трябва да се допълва взаимно. Формата на крановете може да бъде доста разнообразна, от някои сложни модели до напълно стандартни.

Авангардно осветление
Авангардът винаги е много светлина. Като естествен, който прониква в къщата през прозорци и витражи. И изкуствени – полилеи, лампи, лампи и подови лампи с ярки цветове и креативни форми. Такива необичайни акценти визуално разделят стаята на определени зони.

Авангарден декор
Необичайни скулптури, картини, стъклени вази, креативни завеси могат да действат като декор. Като цяло смели и необичайни елементи. В същото време авангардът не трябва да се претоварва с ненужни детайли, в интериора трябва да има много свободно пространство.

Авангардни изходи
Както при первазите, можете да изберете стандартни изходи, като ги пребоядисате в цвят, който подхожда на интериора. Или изберете напълно нестандартни, креативни форми, които ще бъдат допълнителни елементи на декора. Според материалите тук, вие също трябва да се придържате към най-новите разработки.

Какво е присъщо на авангардния стил? 

  • Стилът се основава на контраст, акценти, нестандартни форми, хармония между на пръв поглед несъвместими елементи.
    • Основни похвати в интериора – форми и цветове, които контрастират помежду си.
    • Не пастелни нюанси, а чисти цветове.
    • Голямо количество естествено и изкуствено осветление, прозорци с необичайни форми.
    • Неправилност в дизайна на прозорци, навити чаршафи, пердета с пъстри цветове без малки елементи. Контрастът между цвета на стените и завесите.
    • Най-модерни довършителни материали. Стилът се основава на новост и най-новите модни тенденции.
    • Липса на класически слушалки.
    • Стилни, уникални и нестандартни мебели, изцяло различни форми и материали, от стол до шкаф.
    • Всяка стая има свой акцент: легло в спалнята, маса за хранене в кухнята, диван в хола. И този основен елемент трябва да бъде по-интересен от останалите предмети в стаята.

 

Източник – Новини от София

 

Полезно