Фурната не ми нагрява – Възможни причини

Фурната не ми нагрява – Възможни причини

Причини фурната да не пече както трябва

Готвенето се превърна в страст за модерния човек. Вкусната храна е неотменима част от съвременния стандарт на живот. А за да си приготвим любимите ястия е необходима надеждна фурна. Може да се каже, че този уред е сред най-важните във всеки дом.

Човек може да живее и без някои от придобивките на модерността, но фурната заема централно място в бита на семействата. Нали именно роднините се събират около трапезната маса, на която са подредени вкусни гозби, за да разкажат за преживените от тях през деня случки, или да почетат нечий празник!?

Части за фурни

Но фурната, подобно на всеки домакински уред, може да се повреди. Една от най-неприятните неизправности е неравномерното печене. Няма нищо по-разочароващо за домакините от сладки, които са останали от едната си страна полусурови. Има няколко причини за това.

Най-често срещаната е повреда в един от нагревателите. Тази неизправност изисква кардинално решение, а именно подмяната му с друг. Препоръчва се ремонтът да се извърши от специалист, който ще гарантира за качествената работа. Ако не сте уверени в своите технически умения, по-добре се обърнете към сервиз за фурни.

Части за фурни

Смяната на нагревател изглежда лесна. Необходими са малко познания и една кръстата отвертка в повечето случай.

Кръглият нагревател(Турбо нагревателя) също оказва влияние върху недоброто изпичане на храната в кухненската печка. Той се намира близо до вентилатора на фурната или около него. Проблемът с кръглия нагревател е в това, че той доста трудно се вижда. Когато се развали, печката нагрява, но не е както е била преди (това е усещането на клиента). Има случай когато техник посещава адрес замерва горен и долен нагревател на фурната и извода е ,че уреда работи! Да но кръглия нагревател (турбо нагревателя) е много подценяван и също играе 40% роля от запичането и добрия външен вид на храната.

Сред останалите варианти за проблеми с фурната се изтъква и сондата на термостата. Доста често при някои уреди тя не е на мястото си и това се случва след почистване на фурната , ние неволно я докосваме и тя се изважда от мястото си и допира до реотана. В този случай сондата не дава точни данни за общата температура в фурната а измерва топлината на реотана.Най лесно можете да разберете ако погледнете вътре в фурната в задния ляв край отгоре на фурната там трябва да забележите едно тъничко бяло на цвят около 10 см метално тип телче. Ако това телче виси надолу или е допряло реотана трябва да се намести.

Нагреватели за фурна

Нерядко причината за неравномерно нагряване на фурната е дефектен термостат. С времето тази част от уреда също се амортизира. При дефектен термостат има теч на сгъстената газ, която се съдържа в него и термостата не работи адекватно или изключва по рано от исканата температура или дава по високи градуси.

Друга вероятна причина за неравномерното загряване на вашата кухненска печка е повреда в долния нагревател който от всяка домакиня често използваща фурната си хваща ,че е изгорял не много дълго след това.

Полезно Съвети