Ремонт на вградена инсталация AlcaPlast

Ремонт на вградена инсталация AlcaPlast

В инсталационната линия AlcaPlast има десетки скрити системи. Модулите се различават по височина и ширина, обем на резервоара и начин на водоснабдяване. В зависимост от модела, те могат да бъдат вентилирани и може да не изискват монтажна рамка. В този случай монтажният комплект включва носеща конструкция, конзола за окачена тоалетна и казанче с арматура, което се зазидва в стената.

Системите използват механични, пневматични и сензорни бутони за промиване, съвместими с всички модели. Дренажните фитинги се регулират лесно към големи и малки дренажи с помощта на малък поплавък на тръбата и лост в долната част. Всмукателният механизъм е оборудван с филтър за задържане на груби замърсявания, работи гладко и без много шум, но не е идеално тих.

Възможни проблеми с инсталациите на AlcaPlast

Чешкият производител на санитарен фаянс предлага бюджетни системи. Те са надеждни при работа. Фитингите са изработени от висококачествена ABS пластмаса. Въпреки това, за разлика от продуктите от по-висока ценова категория, гаранцията е само 3 години. Следователно поддръжката и ремонтът на вашата инсталация AlcaPlast може да се наложи по-рано, отколкото си мислите.

Тези инсталационни системи имат грешки, които са най-чести. По правило те са свързани с твърда вода, която има лош ефект върху пластмасовите и гумените елементи и изчерпаните ресурси.

Резервоарът не задържа вода

Водата постоянно тече в тоалетната на малка струя. След известно време клапанът за пълнене се активира, изтегля се в резервоара и започва да тече отново. Трябва да премахнете дренажния механизъм, да измиете маншета и да оцените състоянието му. Ако е загубил еластичност, поставете ново уплътнение. Когато върху клапана има толкова много отлагания, че поплавъкът не се поддържа нивелиран, механизмът трябва да се смени.

 

Инсталацията бавно поема вода

Входящите вентили не са чувствителни към промените в налягането във водоснабдителната система. Проблемите със събирането на вода са свързани с утайки и запушен филтър. Необходимо е да демонтирате механизма за пълнене, да го разглобите и да изплакнете филтъра под течаща вода. Ако отлаганията не могат да бъдат отстранени, арматурата трябва да се смени.

Бутонът за промиване не работи

Рядко се използват пневматични бутони за промиване. Предназначени са за дистанционно управление – дължината на пневматичния маркуч е 3 м. Най-разпространени са ключове с механичен принцип на действие. Причините за неизправността им са счупване на тласкачите на блока на кобилицата поради небрежно използване и изплъзване от ръкохватките на дренажните фитинги.

 

В първия случай ремонтът е невъзможен, устройството трябва да бъде сменено. Във втория е достатъчно да върнете падналата кобилица на мястото й.

Самостоятелна поддръжка и ремонт на инсталация AlcaPlast

Ако имате опит в обслужването на системи за скрити инсталации, можете сами да отстраните проблемите, без да наемате водопроводчик.

  • извадете ключа, като го повдигнете с малко усилие, за да се справи с пружината;
  • дръпнете ключалките на монтажната рамка нагоре и към вас, за да отключите (наличността им зависи от модела);
  • завъртете двата фиксиращи винта обратно на часовниковата стрелка с пръсти, разхлабете ги и свалете рамката;
  • изключете подаването на вода;
  • издърпайте блока на кобилицата;
  • изключете гъвкавия маркуч;
  • разхлабете клапана за пълнене с леко движение към вас и извадете механизма от резервоара;
  • издърпайте дренажния фитинг нагоре, като го държите за горната част и леко го разклатите в седлото, наклонете го наляво и го издърпайте;
  • измийте всички части, сменете повредените части и сглобете всичко отново в обратен ред.

Когато правите ремонт, трябва да имате предвид, че всички фитинги трябва да бъдат регулирани, дренажните механизми са избрани според височината на монтаж, а клапанът за пълнене AlcaPlast има специални крепежни елементи. Това прави задачата по-трудна.

Водопроводчиците в София на „Vodoprovodchik.net” ще ви помогнат да се справите с него. Нашият каталог съдържа мембрани, кобилици, крепежни елементи, фитинги за различни модели, гъвкави маркучи и други резервни части за инсталации AlcaPlast . Ще помогнем с избора и монтажа.

Ремонт