Откъде да започнете ремонт на апартамент след пожар

Откъде да започнете ремонт на апартамент след пожар

Изготвяме документи

Ако пожарът е причинил много щети, се свързваме с Министерството на извънредните ситуации и полицията. Те ще помогнат за установяване на причините за пожара и откриване на виновника. Обаждаме се в жилищната служба за съставяне на протокол от проверка. Направете снимки на детайлите на бедствието, направете копия на всички удостоверения и доклади.

Заключенията на горните услуги ще бъдат полезни:

  • в съда за възстановяване на щети от виновника,
  • в застраховката, органите на местната власт да получат обезщетение,
  • за отписване на имущество, оценка на пропуснати ползи.

Имайте предвид, че можете да поискате обезщетение, ако пожарът не е умишлен. Единственото пострадало жилище е на жертвите. Експлоатиран по всички правила и разпоредби.

Да започнем с почистването

Когато документалният въпрос е уреден. Да започнем разчистването.

Най-добрият вариант е да се свържете с фирма за почистване и ремонт. Те ще извършат професионален демонтаж, основно почистване и нови довършителни работи по всички правила. Специални средства и оборудване. Следвайки мерките за безопасност.

За самопочистване използвайте предпазна маска, ръкавици, затворено облекло и обувки. Носете респиратор. Продуктите от горенето са токсични и опасни за здравето. Не е безопасно да останете в такава стая без защитно оборудване.

Проветрете добре помещението. Създайте течение в къщата за 2 – 3 дни. Можете да разпръснете закупени въглища. Това е естествен адсорбент, който премахва миризмата на изгоряло. За същата цел се използват съдове с вода и разтвор на оцет.

2-3 дни след проветряване можете да използвате специални освежители за въздух. Запомнете: основното е да премахнете миризмата, а не да я „разреждате“ с нови. За пречистване на въздуха е подходящ озонатор.

Все пак не препоръчваме да харчите пари за домашни експерименти и народни средства. Специалист и майстор ще се справят по-добре с такава ситуация. Освен това е по-евтино, ако първите независими експерименти се окажат неуспешни.

Сортираме мебели и вещи

При малък пожар има шанс да се спасят мебелите.

Сортирайте нещата. Изхвърлете всичко, което е било повредено от огъня. Занесете оцелелите си дрехи, обувки и мека мебел на химическо чистене.

Премахване на старото покритие

Основният проблем е миризмата на изгоряло. Тя постоянно се разяжда в дървени врати, пластмасови прозорци, килими, ламинат, первази и дори водопроводни инсталации. Най-вероятно ще трябва да се отървете от тях.

Отстраняваме саждите

Първо го правим на сухо. Използване на метли, четки или още по-добре индустриална прахосмукачка.

След това премахваме сажди, мръсотия, въглеродни отлагания със специални разтвори. Подходящите продукти включват “Bitumaz”, SmellOff, MAZBIT+, SYNTILOR Fuoco.

Професионално почистват и отстраняват продуктите от горенето. Не е експлозивен. Прочетете внимателно инструкциите на производителя. Тогава почистването ще даде положителен резултат. Много от тях са без киселини и хлор, без мирис и биоразградими.

Много по-безопасно е от народните средства.

В случай на самопочистване, запомнете: в началния етап не се опитвайте да измиете бетонната повърхност от сажди с обикновена вода. Такава стена ще абсорбира мръсотията още повече.

Край на формуляра

Планираме ремонти

Какъв ще бъде ремонтът на апартамента след пожар – основен или козметичен – зависи от състоянието на помещенията.

 

Ако бедствието е потушено бързо, пожарът е бил малък, козметичният ремонт ще е достатъчен. Сменете тапети, подови настилки и таванни покрития.

Силно ли беше въздействието на бедствието? Ще трябва да направим основен ремонт.

Демонтирайте подови, стенни и таванни покрития. Отстранете горния слой мазилка и шпакловка.

Цената за ремонт на апартамент след пожар може да варира. Както и обема и вида на работата.

Избор на изпълнител

Не сте уверени в способностите си? Оставете работата на професионалистите. Изберете най-добрите компании на нашия уебсайт. Популярни отзиви и оценки могат да помогнат. Обръщайки се към специалисти, получавате не само висококачествен ремонт, но и гаранция за услугите.

Съгласете се да живеете много по-спокойно в ремонтиран апартамент с предпазна мрежа. Ако бъде открит проблем, ремонтната фирма ще го отстрани за своя сметка. Когато избирате изпълнител, задължително проверете какви гаранции дава.

Извършваме оценка на ВиК и ел. инсталации

Ако са повредени, ще трябва да пробиете отново стените и да смените напълно електрическата система. Поставете нови водопроводни тръби.

Този вид работа изисква професионални познания. Можете да намерите специалисти на нашия уебсайт . Много фирми за ремонт предоставят безплатни работни планове при подмяна на водопроводни и електрически инсталации до ключ.

Извършваме довършителни работи

Шпакловка на тавана и стените. Ако е необходимо, инсталирайте нов гипсокартон. Замазката ще ви помогне да придадете гладкост на покритието. Просто не пренебрегвайте буквара!

Тапети, боя, полагане на плочки.

Замазка на пода. Поставете ново покритие. Ламинат, плочки, линолеум, фазер, гранитогрес. Между другото, последният материал се счита за евтин, най-издръжлив за подови настилки и не гори.

Декорирането на апартамент след пожар се извършва на принципа „от най-отдалечената стая отгоре надолу“.

Застраховаме реновирани жилища

Препоръчваме ви да сключите застраховка нов ремонт и гражданска отговорност. За да не се тревожите за дома си и да не се тревожите за действията на съседите си.

Заключения

Няма универсален отговор на въпроса: „Как да ремонтираме апартамент след пожар?“ Цената на ремонта на апартамент след пожар зависи от тежестта на разрушението и площта на дома. Много време и пари се изразходват за подготвителна работа. Почистването и възстановяването зависи от избраното ново покритие. Но колкото по-внимателно преминавате през всеки етап, толкова по-дълго ще се наслаждавате на новия ремонт.

 

Ремонт