Как да почистим меката мебел

Как да почистим меката мебел

От меката мебел често се появява неприятна миризма в стаята. Ако той е достатъчно упорит, битката с помощта на „бабините средства“ може да се окаже неефективна и в този случай ще има само две възможности: да се свържете със специалисти или да закупите нова слушалка.

Решили ли сте да изчакате с покупката на нови мебели? И така, време е да се въоръжите с домакински продукти и сами да освободите любимите си столове и дивани от миризмата.
Химически помощници

Не искате да се бъркате в правенето на почистващи смеси? След това се насочете към магазина. Повечето шампоани за тапицерия са доста добри в неутрализирането на миризмите.

Друг ефективен инструмент в борбата за чист въздух е премахването на миризмите в интериора на автомобила. Той прониква дълбоко в тапицерията и ви позволява да премахнете дори най-вкоренените „аромати“: тютюн, урина.
Самият той е химик

Ако диванът или столът, които трябва да бъдат отстранени от миризмата, са избрани от деца или домашни любимци, по-добре е да използвате импровизирани средства – те не са толкова вредни за здравето. Какви са тези прекрасни помощници?

• Оцет – разреден с вода (не вземайте повече от три супени лъжици за всеки литър) и навлажнете добре повърхността. Вторият начин е да накиснете лист в разтвор на оцет и да покриете мебелите, след което да работите с бияч.

• Можете да замените оцета с лимонов сок, така че не е нужно да проветрявате помещението след почистване.

• Ако източникът на кехлибар е течност, разлята по дивана, напълнете мястото на инцидента с обикновена сол. Той абсорбира не само влагата добре, но и аромата.

• Смес от сода и нишесте в равни пропорции има подобен ефект.

• Мебелите с тъмна тапицерия могат да бъдат обработени със слаб разтвор на калиев перманганат – той също се справя добре с миризми.

• Лек фотьойл или диван ще спести водороден прекис, разреден с вода (супена лъжица на литър).

Не забравяйте да тествате който и да е продукт на незабележимо място на тапицерията и да се отървете от петното, преди да започнете да се борите с миризмата.

Полезно