Как да изберем осветителни тела

Как да изберем осветителни тела

Осветлението в едно помещение играе основна роля относно това как се чувствате, какво е вашето ниво на бодрост, колко голямо изглежда пространството и други. Въпреки, че е често приемано като детайл в дизайна, осветлението е ключово за създаването на мечтания дом или мечтаната работна обстановка.

 

Изборът на подходящо осветление за различните помещения във Вашия дом може да бъде сложен процес. Съществуват разнообразни решения, като ярки светлини, приглушени светлини, висящи светлини, стенни лампи, LED осветление и други. Необходимо е добре да проучите различните варианти и да помислите за това какъв ефект искате да постигнете. 

 

Необходимо е да се уверите, че избирате решение с функционално предназначение, с точното количество светлина, която е излъчвана, с желаните стилистични елементи и други детайли. Например, нелогично е да поставите модерно таванно осветление в стая със старинен дизайн и стари мебели.

 

За да направим избора на осветление по-лесен за Вас, ние сме приготвили някои съвети и идеи относно избора на осветителни тела, а онлайн магазин GAMALIGHT, ще Ви предложат широка гама лампи и осветление.

Видовете осветление 

Преди всичко, нека разгледаме видовете осветление, които можете да се възползвате:

 

  • Приглушена светлина – това обикновено наподобява естествената светлина. Този тип решения могат да бъдат както прикрепени тела, така и вградени решения.
  • Насочена светлина – този тип светлина се използва най-често за конкретни задачи или дейности, като например четене на книга, гримиране и други. Този тип осветителни тела не се използват като източник на светлина за цялото помещение или цяла стая, а за конкретна, малка част. Те са налични в различни форми и размери и могат да бъдат монтирани на стена, да бъдат поставени на бюро или пък имплантирани в огледало.
  • Акцентирана светлина – това е най-декоративното решение, когато става въпрос за осветление. Този тип осветление цели да привлече вниманието към нещо конкретно в стаята, като картина, статуя или колекция. Те карат даден елемент да изпъкне. Акцентните светлини могат да бъдат семпли и елегантни, но могат да бъдат и луксозни. 

 

Всяка стая има поне два различни вида осветление. Въпреки това, не е невъзможно да попаднете и в стая и комбинация от трите вида.

Входно антре

Входното антре е първото място, което Вие, Вашето семейство и Вашите гости виждате от дома още от влизането. Това пространство трябва да е приветливо и комфортно. Акцентните светлини и насочващите светлини не са добра опция за входното антре. Чудесен избор би бил полилей в центъра на тавана, особено ако помещението е с висок таван. Можете също да се доверите на осветително тяло с топла светлина.

Хол

Всекидневната цели да предложи пространство за релаксация, забавление и време прекарано със семейството. Тук вероятно ще искате да имате достъп до ярка светлина при необходимост, но не и през цялото време. В хола са подходящи подови лампи и димери, с които можете да превключвате от ярка до приглушена светлина. 

Трапезария 

Необходима е достатъчно ярка светлина, за да можете да се насладите на кулинарните изкушения на масата. Въпреки това, не е добре да се прекалява с яркостта. Опитайте с попилей, поставен директно над масата в трапезарията. Добра работа ще свършат и осветителни висулки над масата. 

Кухня

Кухнята често е съставена от няколко зони, които изискват различни видове осветление. Необходимо е ярко осветление над кухненския плот или остров, но пък е добре да помислите за по-слабо осветление в по-рядко използваните части на кухнята. Можете да създадете различни съчетание, които да отговарят перфектно на Вашите нужди и предпочитания.

 

Спалня 

Спалнята е зона на уют, комфорт и релаксация. Тя се нуждае от топло осветление и нищо повече. Добър вариант е да поставите централно осветление в центъра на тавана, но да имате и достъп до нощна лампа. Често предпочитание за спалнята са и димерите, които осигуряват и ярка и приглушена светлина. 

Баня 

В банята, светлината е необходимост. Над огледалата в банята се препоръчват аплици и ярки LED светлини, тъй като тези зони са ключови. Огледалото често се използва за дейности като бръснене и гримиране, които със сигурност изискват ярка светлина и фин детайл. 

 

С толкова много алтернативи и предложения за осветление на пазара е съвсем нормално да се почувствате обезкуражени и объркани при вземането на правилното решение. Надяваме се, че информацията споделена тук, ще Ви бъде от полза при следващо пазаруване за осветление.

Дом Идеи Съвети