Как да боядисаме банята

Как да боядисаме банята

Банята с боядисани стени изглежда красива и стилна. Поради факта, че нивото на влажност в банята е по-високо, отколкото в другите стаи, боядисването на стените изисква специално внимание. Необходимо е правилно да се подготвят стените за боядисване. Изключително важно е да изберете правилните специални влагоотблъскващи материали, подходящи за боядисване на стените в банята. Препоръките за боядисване на стените в банята, описани по-долу, ще ви помогнат да направите ремонт в тази стая красиво и ефективно.
Подготовка на стени за боядисване

Първата стъпка е да премахнете старите тапети или останалата боя от стените, докато се получи гладка повърхност. Тогава стените трябва да бъдат шпакловъчни. Препоръчително е да използвате влагоустойчива шпакловка. За тези цели перфектно е фино диспергиран латекс на водна основа за вътрешни работи, предназначен за водоустойчива вътрешна декорация. Шпакловката трябва да се нанесе отдолу нагоре, първо върху неравности и дупки, а след това върху останалата повърхност на стената. Следващата стъпка в подготовката на стените за боядисване ще бъде нанасянето на грунд. За тези цели почвата за изолация на влага е идеална. Боядисването на стените в банята може да започне едва след като грундът изсъхне напълно, но не по-късно от 24 часа след нанасянето му.
Боядисване на стените в банята

Стенопис се извършва само след боядисване на тавана. Първо, трябва да подготвите инструментите, които ще ви трябват в процеса на работа. Валякът е най-подходящ за боядисване на стени, докато ъглите и другите труднодостъпни места са най-добре боядисани с помощта на четки с различни размери.

Ако площта на банята е достатъчно голяма, по-добре е да използвате широк валяк, а ако е малък – съответно, тесен. Днес има огромен избор от различни ролки. Ако искате да създадете текстуриран модел, тогава боядисайте стените на банята с валяк с дълга дрямка. За да създадете еднороден цвят по стените, валякът с къса коса е идеален.

Трябва да започнете процеса на боядисване на стената от ъгъла на стената-таван, в секции по ширината на две или три ролки. Препоръчително е да залепите маскираща лента към тавана. Това ще го предпази от замърсяване.

Боята трябва да се нанася възможно най-равномерно. За да получите равномерен и равномерен слой боя на стената, не натискайте силно върху ролката при боядисване, достатъчно е само леко усилие. Стените в банята са боядисани в два слоя, като вторият трябва да се нанесе, преди първият да има време да изсъхне. Когато боядисвате стените, препоръчително е да се уверите, че в помещението няма течения, тъй като ако има такива, има неравномерно изсъхване на боядисаната повърхност.

Стените в банята са неизбежно изложени на влага и директно навлизане на вода, поради което за боядисването им е необходимо да се използва влагоустойчива боя, която съдържа алгициди и фунгициди. Тези вещества предотвратяват появата на мухъл и плесен по стените на влажните помещения.

Перфектен за боядисване на стени в банята, боя на водна основа. С времето не пожълтява и е силно устойчив на влага. Също така боите на водна основа са в състояние да създадат хомогенни матови покрития в резултат на оцветяването, нямат неприятна миризма и бързо изсъхват. Днес има много бои, устойчиви на влага от различни компании. Трябва да знаете, че боята за стените на банята трябва да бъде не само водоустойчива, но и устойчива на износване. Можете да намерите боята, от която се нуждаете, във всеки специализиран железарски магазин. Когато избирате боя, трябва да обърнете внимание на нейната съвместимост с повърхността, която трябва да се боядисва.
Как да изберем цвят за боядисване на стени в баня

За боядисване на стените на банята е препоръчително да изберете неутрален нюанс, който се комбинира с основните декоративни елементи на стаята. Боядисването на стените определено трябва да бъде подходящ фон за останалите цветни детайли. Светлите цветове са идеални за боядисване на малки стени на банята, тъй като визуално увеличават стаята. Ако банята е голяма, тогава оригиналното решение за боядисване на стените ще бъде тъмно наситени цветове. Цветове като тъмносиньо, черно или тъмно зелено ще създадат много интересен цветен контраст на ярко бяла душ кабина, мивка и др.

Трябва да се помни, че банята за мнозина е не само място за поддържане на лична хигиена, но и зона за релакс. Ето защо си струва да се уверите, че атмосферата в тази стая е уютна, комфортна и релаксираща.

Източник: https://gotvene.eu

Баня