Избор на мека мебел

Избор на мека мебел

Трудно е да си представим модерни жилища без мека мебел. Той създава уют и комфорт, а освен това служи като декорация за всеки интериор. За да могат мебелите да служат по-дълго и да не губят външния си вид, е необходимо да се грижите правилно за тях.
Как и защо да се грижим за мека мебел?

Безопасността на меката мебел зависи от условията в стаята. Ниска температура, твърде висока или, обратно, много ниска влажност ще доведе до факта, че мебелите са сухи или влажни. По същата причина такива мебели не трябва да се поставят близо до радиатори и други отоплителни устройства.

Мебелите, тапицирани с плат, особено в наситени цветове, трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина. Под тяхното постоянно влияние се случва процесът на изгаряне, в резултат на което мебелите губят първоначалния си вид.

Всички замърсявания от меката мебел се отстраняват с мека четка и прахосмукачка. Също така е възможно да се използват специално формулирани почистващи препарати. За да бъдат сигурни, всички продукти са тествани върху малка площ на тапицерията, за да се гарантира, че тя не разваля материала.

Всеки вид плат има свой собствен списък с приемливи и неприемливи почистващи препарати. Ето защо, веднага след закупуването на диван или фотьойл, си струва да закупите подходящи почистващи смеси, така че в този случай те да са ви под ръка. Можете да се запознаете по-подробно с тапицерските тъкани в интернет.

Можете да използвате прахосмукачка, за да почиствате редовно мебелите си. Не е необходимо да го включвате в най-мощния режим, по-късно това може да доведе до деформация на текстилното покритие. Особено внимание се обръща на шевовете, защото тук обикновено се натрупва много прах.

За да не се страхувате да направите нещо нередно в случай на особено деликатни материали или просто в случай на силно замърсяване, възглавниците на дивана могат да бъдат химически почистени.

Ако имате домашни любимци в къщата си или децата ви са пораснали до възрастта на активното опознаване на света, може да си струва да закупите покривала или покривала за легло. В този случай можете просто да ги измиете, без да озадачавате особено трудната мръсотия. И ако петната продължават, капаците могат да бъдат заменени с нови – много по-евтини от подмяната на самите мебели поради замърсяване.
Какво да направите, ако се появят петна?

Ако нещо се е разляло върху тапицерията, важно е течността да се изтрие от повърхността възможно най-скоро, за да се избегне разпространението и попиването в пълнителя. След това обикновено се нанася сапунен разтвор върху петното и се изтрива с мека четка. Ако се използва твърде много вода, има вероятност да се появят ивици. След като изсъхне, купчината може да се среше, ако е необходимо, за да се изглади и да й се придаде първоначалният вид.

За да премахнете упоритите петна, можете да добавите малко оцет към почистващия разтвор – ефективен при петна от сок и бира, лимонена киселина – от чай и кафе, разтвори, съдържащи алкохол – от различни мастила. Също така се счита за много ефективно да се добавят едновременно водороден прекис и сода – разтворът се нанася върху петното за не повече от 10 минути и се измива с вода.

Погрижете се добре за меката си мебел и тя ще ви служи дълги години!

Идеи Съвети