Хидроизолация на къща, апартамент или покрив

Хидроизолация на къща, апартамент или покрив

Ако е необходимо да се извършат ремонтни работи с лошо функционираща хидроизолация на сутерена, в някои случаи се прибягва до метода на инжектиране: специален водоотблъскващ течен състав се подава под налягане в голям брой предварително пробити дупки в стените и подова плоча, която запълва получените кухини, пукнатини и впоследствие кристализира, предотвратявайки навлизането на влага.

Тази опция има неоспорими предимства – не се изисква да се изкопава сградата около периметъра, но цената на този метод е много висока и използването му е оправдано само в определени, редки случаи.

Предимства на хидроизолацията за залепване и покритие:

Може би покритието е най-икономичният от всички варианти за хидроизолация. Лесно се нанася и в зависимост от технологията е доста издръжлив. Сместа се нанася с четка или валяк, така че не са необходими допълнителни скъпи средства за нанасяне. За хидроизолация е по-добре да закупите материал от доверени и надеждни производители.

Залепването, когато се използват не скъпи мембрани, а конвенционална заварена хидроизолация, също е доста икономичен вариант, по-труден за инсталиране. Може да се нанася върху почти всяка повърхност

недостатъци:

Изисква се внимателно обезпрашаване и добре подготвена основа за нанасяне. Когато използвате лепилна изолация, всички неравности трябва да бъдат отстранени, така че по време на работа целостта на покритието на материала да не се повреди. Необходимо е да се спазват условията на температура и влажност по време на нанасяне, за да се осигури адхезия и да се осигури нормативното припокриване в местата на свързване на валцуваните материали.

Хидроизолация на стени

По правило въпросът за хидроизолация на външни стени не си струва да се следва технологията. Ако обаче поради определени климатични условия фасадата е постоянно напоена, тогава е необходимо да се осигури хидроизолация на фугите (с тухлена зидария) със специализирани хидрофобни фуги и да се приложи специален проникващ водоотблъскващ агент върху цялата повърхност на фасадата.

Нанася се на 2 слоя, но, за съжаление, водоотблъскващият материал ще трябва да се актуализира периодично – при спазване на технологията, един път трябва да е достатъчен за 3-5 години.

Хидроизолацията на покрива се отнася до покривни работи и представлява цял набор от дейности, извършвани едновременно с монтажа на покрива.За покрива се избират или вградени, или монтирани от покривни материали.

Хидроизолация на балкони и лоджии

Ако бяха разгледани по-ранни варианти за защита срещу преки валежи, тогава при хидроизолация на балкони и лоджии е необходимо да се помни и за капилярната влага, която се образува в така наречената точка на оросяване. Защото в случай на балкон и студена лоджия, на кръстовището на стоманобетон с топлия контур на сградата (в зависимост от топлопроводимостта на материала и наличието на изолация) се образува точка на оросяване и поради неправилно или липсваща хидроизолация, може да се образува мухъл и да расте мъх.

 

Следователно, освен хидроизолация, е необходимо да се осигури допълнителна изолация, за да се пренесе точката на оросяване по-далеч от стените на сградата. В този случай става дума не само за защита на пода, но и за изолация на тавана. За това е подходящо покритие, пастиране (ролка) или проникваща хидроизолация, която се нанася върху подготвена, предварително почистена и грундирана повърхност.

 

Ремонт