Саморазливни замазки – видове и предимства

Саморазливни замазки – видове и предимства

Едно от най-популярните подови покрития е саморазливният под „замазка”, който изпълнява не само защитна, но и декоративна функция. Широкото му използване се дължи на лекотата на нанасяне, отличното представяне и представителния външен вид.Това полимерно покритие се нанася върху бетонна основа или предварително подготвена замазка. Саморазливният под се получава без шевове.

Първоначално тази технология се използва при производството на подове с повишено натоварване (в промишлени съоръжения, търговски и складови помещения). Тогава това покритие започна да се използва широко в жилищни помещения.

Повърхността на саморазливния под може да бъде направена лъскава, матирана или да направите необичаен дизайн с помощта на многоцветен двуизмерен модел или да оборудвате саморазливния под с 3D ефект . Можете също така да допълните покритието със светещи бои или диодно осветление.

 

                                  Какви видове саморазливни подове съществуват

Има два вида саморазливни подове – технически и декоративни. Техническият под е подреден като основа за по-нататъшно полагане на линолеум, ламинат или друго покритие върху него. Декоративният под не се нуждае от допълнително покритие.

Покритията също се различават по състава на сместа:

Метилметакрилат . Тази смес съхне най-бързо. Когато изливате сместа, стаята трябва да бъде добре проветрена, тъй като съставът има специфична миризма, която ще изчезне веднага щом сместа се втвърди. Ако подът се излива в студена стая, например в хладилник, тогава към сместа се добавя специален устойчив на замръзване пълнител.
Полиуретан . Основното предимство на този материал е неговата висока устойчивост на механични и химични влияния. Използват се за довършителни работи в търговията, промишлеността, складовете. Използва се и за декорация на апартаменти и къщи.
Цимент-акрил. В допълнение към пластификатора в такива състави присъства кварц. Това е влагоустойчив материал. Често се използва в автомивки, басейни, сауни и други мокри помещения.

Епоксидно покритие . Основните свойства са еластичност, устойчивост на химикали. Има антистатични свойства. Използват се в промишлени предприятия, в административни, образователни и медицински институции.

Епоксиден уретан . Достатъчно устойчив на механични натоварвания, често се използва в помещения, където има повишени натоварвания.

Въпреки това, всички изброени сортове са сходни по технически характеристики, разликите между тях са незначителни.

 

                             Предимства на подовите настилки

Лесен монтаж на саморазливен под . Тук най-отнемащият време и дълъг процес е подготовката на основата. Нанасянето на самото покритие и последващото му втвърдяване става много бързо.


Саморазливният под има висока адхезия, поради което има добра адхезия към бетон, камък, дърво, плочки и всякакви други основи.
Хигиена . Не е никак трудно да се грижите за саморазливните подове. Достатъчно е да ги миете веднъж седмично с вода и препарат. Не е необходима допълнителна обработка.
Издръжливост. Ако по време на производството на пода технологията на неговото производство е точно изпълнена, тогава саморазливният под ще продължи дълго време. Следователно собственикът на помещенията не трябва често да извършва подмяна.
Пожарна безопасност .
Химическа устойчивост , поради която това покритие се използва в химическата, нефтената, пластмасовата, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост.                                      Поддържаемост . Когато се появят малки дефекти, се използват специални ремонтни съединения.

Естетика. Имат атрактивен външен вид и голяма цветова палитра.                                                        Универсалност . Насипен под – може да се опише като универсално подово покритие, което се използва в промишлени, обществени, жилищни и битови помещения.

Независимо от това, с всичките си предимства, саморазливните подове имат някои недостатъци: това е сложен и отнемащ време процес при подготовката на подовата основа преди изливане, паронепропускливост и труден демонтаж.

 

                                          Направи си сам саморазливна замазка (под)

Направата на саморазливна настилка не е толкова трудна. Това не изисква използването на специално оборудване и скъпи инструменти. За да направите висококачествен монтаж, е необходимо да следвате технологията на изливане, инструкциите и препоръките на производителя. Технологията за подреждане на самонивелиращ се под се състои от няколко етапа.

Подготовка на основата. На първо място е необходимо да се подготви качествено основата. Черновият слой не трябва да има никакви дефекти. Всички чипове, пукнатини и дупки трябва да бъдат добре запечатани с циментова замазка. Почистете изсъхналата повърхност от прах и мръсотия. За да има добра адхезия с нанесения състав, е необходимо основата да се третира с грунд. Също така, преди да приложите разтвора, е желателно да направите звукоизолация на основата. Основата може да бъде изолирана чрез монтиране на системата „топъл под“ . След като подготвите основата, преминете към следващия етап, а именно процеса на изливане.

 

Подготовка на разтвора. Количеството хоросан, от което се нуждаете за изливане, се определя въз основа на това колко равен е подът в стаята. Колкото по-големи са разликите в нивата му, толкова по-дебел слой ще трябва да се излее. За дебел слой ще е необходим по-дебел разтвор, което ще увеличи консумацията на сместа. Така че, изсипете вода в кофата (около една трета), след това изсипете сухата смес на малки порции и разбъркайте добре. Готовият разтвор трябва да бъде хомогенен и да има консистенция на гъста заквасена сметана.

След приготвянето на разтвора е необходимо да действате бързо, така че да няма време да се втвърди преди изливането. Работата се извършва най-добре с асистент, който непрекъснато ще подготвя решението за вас. Готовата смес внимателно се изсипва върху пода и след това се разпределя равномерно по цялата повърхност на основата.

За да направите разтвора равномерен, използвайте специална ролка с шипове. Освен това този валяк обединява две отделни части от сместа в едно цяло. Необходимо е материалът да се изравнява достатъчно бързо, в противен случай може да се появят увисвания и неравности.

 

Можете да започнете да използвате полимерното покритие още 3 дни след изливането му.

Цената на покритието ще зависи от качеството на материала, избран за неговото производство. Също така цената на покритието ще зависи от дебелината на покритието, необходимата издръжливост и устойчивост на износване, както и други експлоатационни характеристики. На пазара можете да намерите широка гама не само от бюджетни смеси, но и от по-скъпи.

Източник – Ем Строй Ремонти – Строителни ремонти

 

Ремонт