Откъде се започва ремонт на баня

Откъде се започва ремонт на баня

Най-накрая сте решили сами да ремонтирате банята си и не знаете откъде да започнете? Ще ви кажем в каква последователност е необходимо да ремонтирате баня и най-важното, как правилно да завършите цялата работа стъпка по стъпка. Какви опции за подреждане на водопроводни инсталации и идеи могат да се използват по време на ремонта. Изберете подходящата за вас опция за работа и следвайте препоръките в тази статия.

 

Ремонт на баня стъпка по стъпка

Обикновено ремонтите се правят поради покупка на нов апартамент, ново попълнение в семейството или просто защото е време да смените всички тръби и оборудване в банята. Още преди да започне ремонта, трябва да вземете решение за редица работи, независимо дали трябва да се извършат във вашия случай или не, и да планирате всички места за водопровод и оборудване в банята.

 

Планиране на ремонт на баня

Планирайте предварително разположението на уредите

Правилната последователност при ремонт на баня се съставя с помощта на специалист по ремонт на баня, който има дългогодишен опит в тази област. Това ще ви спести от забавяне на ремонти и ненужни разходи за материали.

Решихте да преустроите банята и да комбинирате баня и тоалетна или да увеличите пространството на банята поради коридора. Бихме искали да ви предупредим предварително, че преместването на вътрешни прегради или врати се счита за преустройство и ако апартаментът бъде продаден, ще трябва да преработите плана и свързаните с него документи. Препоръчително е да се договорите за това предварително, ако не искате проблеми с документите.

Трудно е да поберете всички уреди в отделна баня

Ако ремонтирате за себе си, а не за продажба, тогава няма да има проблеми. Изберете подредбата на водопроводните инсталации, която ще бъде най-удобна въз основа на размера на банята и начертайте план за себе си на ръка с местоположението на всички инсталации в банята. Интернет е пълен с опции, които можете да използвате или да поканите местни специалисти, които ще ви кажат правилното подреждане на мебелите въз основа на техническите възможности за полагане на водопровод и канализация в банята.

Вслушайте се в съветите на специалистите, за да не се случи така, че да решите да монтирате душ кабина в другия край на банята и по време на ремонта да започнете да прокарвате канализация през цялата стая, която в другия край, краят на ваната ще бъде по-висок от нивото на оттичане на душ коритото на кабината.

Комбинирана баня и тоалетна след ремонт

Можете да вземете готови решения въз основа на една или няколко опции и да ги комбинирате, да направите своя собствена версия, като вземете предвид всички характеристики на оформлението на банята.

Демонтаж на стари ВиК инсталации и довършителни работи

Започнете със стените, махнете всичко ненужно – окачвания, шкафове, огледала и всички стъклени предмети. Затворете крана за вода на щранга и изключете всички водопроводни инсталации. уреди в банята за водопровод и канализация.

Отстраняване на плочки с перфоратор

Наличието на перфоратор ускорява ремонта на банята

Ако имате една ударна бормашина, чук и длето, демонтажът не отнема много време, основното е да не прекалявате. В крайна сметка, чрез демонтиране на мазилка или плочки, можете да повредите старата тръба и да наводните съседите отдолу. Същото важи и за демонтирането на нагревателна релса за кърпи и водопроводни тръби в банята – трябва да бъдете изключително внимателни.

След демонтиране на ВиК инсталации, стари керамични плочки, канализационни и водопроводни тръби се пристъпва към къртене на преградите.

Премахване на преградата в банята

Къртене на вътрешна преграда между баня и тоалетна

Като премахнете вътрешната преграда между тоалетната и Банята, можете да увеличите площта на банята.

Ако имате голяма баня, но малка кухня, можете да преместите преградата към банята и да разширите кухнята за сметка на банята.

Демонтаж на чугунена вана

Продайте старата си чугунена вана на събирачи на скрап

И не слушайте съвети за стара чугунена вана – не е нужно да я режете наполовина, за да я извадите от банята. Достатъчно е да я повдигнете, докато стоите, да я облегнете на стената и, след като демонтирате чугунените крака, да вземете старата вана през вратата – изправена.

Поканете местни събирачи на метални отпадъци; портиерът вероятно ще знае къде да ги намери и самите те ще премахнат тежката чугунена вана за нищо – и те също ще ви благодарят.

Изграждане на нови стени за баня

Новите стени могат да бъдат изградени от различни материали. Това може да бъде тухла, гипсокартонени конструкции, блок от пяна, газобетон или друг материал за прегради, наличен във вашия град.

 

Полагане на преграда от газоблок в банята

Преграда в банята от газобетон 600x250x100

Най-надеждната преграда се счита за направена от газоблок – това е разпенен изкуствен камък с пори с диаметър 1-3 mm, равномерно разпределени в целия обем.

Дебелината на преградите за баня трябва да бъде най-малко 8 см, с изключение на довършителните работи и мазилката. Това се дължи на факта, че водопроводните тръби трябва да бъдат вдлъбнати на 3 – 4 сантиметра дълбоко в стената за скрит монтаж.

 

Изравняване на стени и подове

Обикновено стените в банята са изравнени с мазилка. От вас зависи каква мазилка да използвате – на циментова или гипсова основа. Само не бъркайте гипсовата мазилка с гипсовата шпакловка – това са различни смеси. И не вярвайте на предразсъдъците, че гипсовата мазилка не е подходяща за мокри помещения.

Изравняване на стените в банята

Изравняване на стени с гипсови шпакловъчни смеси

Препоръчваме да използвате смеси от гипсова шпакловка – те са по-лесни за работа от начинаещи, сместа не изплува и не се свива.

 

Инсталирайте гипсови маяци, изравнени на всички стени наведнъж. Изчакайте до следващия ден и започнете да изравнявате стените, като нанасяте мазилка отдолу нагоре, като издърпвате излишното с шпакловка. Ако се съмнявате в способностите си, намерете видео уроци за нанасяне на мазилка върху стени.

Подова замазка с помощта на маяци

Когато стените са готови, пристъпете към изравняване на пода с циментова замазка, като следвате същия принцип. За целта има готови циментови смеси в чували.

Хидроизолация на пода с ролка в банята

Хидроизолацията на пода в банята може да се извърши по няколко начина. С помощта на специални филми, които се полагат преди изливането на замазката или с помощта на специални хидроизолационни смеси, които се продават в торби и се нанасят на два слоя преди полагане на керамични плочки.

Полагане на водопроводни и канализационни тръби

Следващият етап от ремонта на банята започва с инсталирането на нова водопроводна система и канализационни тръби. Започнете със смяна на водопровода и канализационния щранг в апартамента.

 

При смяна на щрангове не се препоръчва да пестите от качеството на материалите. Ако е възможно, по-добре е да се споразумеете със съседите си и да смените щранговете не само в апартамента, но и в тавана между етажите на съседите.

 

Водопроводен щранг

Канализационен щранг

Сменени щрангове в баня и тоалетна

За щрангове препоръчваме да използвате само качествени полипропиленови тръби. С течение на времето евтина полипропиленова тръба става щавена и губи свойствата си, което води до прекъсване на водопровода в апартамента.

 

Има много мнения за това какво е по-добре: запояване на полипропиленови тръби или металопластична разпределителна система в целия апартамент. Ще направим техническо сравнение на две водопроводни системи.

 

Металопластични тръби

Окабеляване на металопластични тръби

Металопластичните тръби са свързани с фитинг

Металопластичната тръба се състои от три слоя, вътрешният слой е полиетилен, средният слой е алуминий, външният слой е защитен полиетилен. И трите слоя са свързани помежду си със специално лепило, което не позволява разслояване по време на създаване на формата на огъване на тръбата и по-нататъшна работа.

 

Предимства:

високи работни температури 95-110 o C, налягане от 10 atm. до 16 атм.;

ако се спазват всички правила за монтаж, материалът ще продължи до 30 години;

вътрешният слой на тръбата запазва своята гладкост независимо от температурата, което предотвратява запушването на тръбата;

високата топлопроводимост е добър индикатор за отопление;

лекота и пластичност, възможност за създаване на всякаква форма на огъване без специално оборудване;

Безшевната система за монтаж на тръби намалява броя на съединенията.

недостатъци:

високата цена на самата тръба и свързващите фитинги в сравнение с евтините аналози;

не е устойчив на механични повреди и стрес;

внезапните температурни промени отслабват ставите.

Полипропиленови тръби

Окабеляване с полипропиленови тръби

Полипропиленовите тръби се запояват с поялник

Полипропиленовите тръби винаги са се конкурирали с металопластични тръби при инсталиране на водоснабдителни системи в апартамент. Техните характеристики до голяма степен съвпадат с металопластични тръби, тъй като всички тези материали се състоят от пластмаса, но разликата в техническите характеристики на тръбите и метода на тяхното инсталиране ви кара да мислите при избора – кои тръби са по-добри: полипропилен или метал- пластмаса?

 

Предимства:

висока устойчивост на механични повреди на тръбата;

структурата на тръбата няма свойства на разслояване, подсилващият слой е разположен между слоевете от полипропилен и не засяга целостта на тръбата;

разширяването на тръбата под въздействието на топла или студена вода не води до разрушаване на конструкцията;

температура 75-95 o C, налягане от 7 atm. до 14 атм.;

лоша топлопроводимост на тръбата – поддържа температурата на водата в системата;

експлоатационен живот не повече от 50 години;

подсилен водопровод може безопасно да се монтира под плочки;

разходите за свързване на части и тръби са ниски.

недостатъци:

в условия на агресивно високи температури и налягане в тръбите, експлоатационният живот се намалява до 3 години;

тръбите се страхуват от пряко излагане на ултравиолетова радиация и открит въздух;

над 110 o C пластмасата губи свойствата си и е напълно неподходяща в райони със суров студен климат;

Инсталирането на водопровод изисква допълнително време, специални умения и специален поялник за тръби.

Препоръчваме да използвате колекторна водоснабдителна система с металопластични тръби. Тази опция за полагане на тръби в банята се счита за най-ефективна в сравнение с други методи.

Колекторен водопровод в апартамента

Колекторната система за инсталиране на водопроводи повишава налягането в магистралата на апартамента, за разлика от последователната разпределителна система с полипропиленови тръби, където всяка водопроводна точка се прокарва от една тръба.

Вграждане на канализационни и водопроводни тръби в тухлена стена

Ако по някаква причина няма да вмъкнете водопроводните тръби в стената, тогава използвайте полипропиленови тръби, за да инсталирате водоснабдяването в банята по отворен метод. Те са по-устойчиви на механични повреди в сравнение с металопластични тръби.

 

Монтаж на канализация в банята

Канализационната система в банята е монтирана от пластмасови тръби с диаметър 50 мм. Благодарение на специалните връзки с уплътнения, можете лесно да инсталирате канализационната система със собствените си ръце, това ще отнеме само малко от вашето време.

 

Когато инсталирате канализационна система в баня, не забравяйте за необходимостта от поддържане на ъгъл на наклон от 1,5 ° – 3 ° към общия канализационен щранг. Това е важно, ако не искате всяка година да отпушвате нов канал.

 

Наклон на канализацията в банята

Канализация в банята с правилния ъгъл на наклон

За източване на перални или съдомиялни машини можете да използвате канализационни тръби с диаметър не повече от 40 mm.

 

След приключване на ВиК работата по поставяне на нови водопроводни и канализационни тръби, преминаваме към следващия етап от ремонта на банята.

 

Монтаж на ел. инсталация в банята

Преди полагането на плочки е необходимо да се монтират нови ел. инсталации за осветлението на огледалото, вентилатора и пералнята – ако има място за това в банята.

 

Контакт в банята

Гнездо за бани и мокри помещения

Смукателният вентилатор в банята може да бъде свързан към отделен ключ или да се захранва от осветлението в банята. За да можете с един бутон да включите вентилатора заедно с общото осветление в банята.

 

Електрическа инсталация в банята

Правилно разположение на контактите в банята

Поставете допълнителни изходни точки на удобна за вас височина, на места, където е малко вероятно капките вода да попаднат в изхода. За мокри помещения и бани се препоръчва монтиране на RCD защита на входа и отделен прекъсвач за бойлера и пералнята.

 

Монтаж на санитарен шкаф в баня

ВиК шкафът е конструкция от метални профили, облечени с влагоустойчив гипсокартон, която прикрива канализационните и водопроводните тръби в банята. За достъп до щрангове и водомери е необходимо да се предвиди ревизионен прозорец или водопроводен люк. Тъй като те може да изискват допълнителна подмяна или поддръжка в бъдеще.

 

Санитарен шкаф от гипсокартон

Не зашивайте плътно преминаващи отоплителни или водопроводни тръби и не увивайте стоманени и чугунени тръби с мерилон. Това води до замъгляване на тръбите вътре в изолацията, във влажна стая щранговете трябва да „дишат“.

 

Полагане на керамични плочки

Ако сте завършили всички подготвителни работи в банята, тогава трябва да започнете да полагате плочки от пода.

 

Керамичните плочки за банята се вземат с малък марж. При полагане не са изключени случайни производствени дефекти или счупени плочки по време на транспортиране. Когато купувате голям брой опаковки, не забравяйте да проверите партидния номер на всяка опаковка и датата на производство.

Полагане на керамични плочки на пода

Всяка партида керамични плочки се различава по цвят и размер на плочките.

 

По-добре е да започнете да полагате плочки от далечния ъгъл на ваната, като първо сте изчислили разположението на плочките на пода. Плътните плочки трябва да бъдат на открити участъци от стените, които няма да бъдат претъпкани с мебели, и поставете изрезките срещу стените, зад които няма да се виждат.

 

Лепилото за плочки се нанася върху пода или плочките, както желаете, след което излишъкът се отстранява с назъбена мистрия. Поставете една или максимум две плочки наведнъж, след което те трябва да бъдат коригирани и проверени с нивелир. Ако е необходимо, можете леко да почукате с ръка или гумен чук.

Поставяне на плочки по стените на банята

След като завършите полагането на пода с керамични плочки, на следващия ден можете да преминете към стените.

Струва си да се отбележи, че при хоризонтално поставяне на плочки се създава визуално увеличение на площта на помещението, а когато се поставят вертикално, се създава визуално увеличение на височината.

Ако планирате да инсталирате душ кабина или хидробокс в банята, можете да започнете да полагате първия ред плочки от пода, по целия периметър на стените.

Монтаж на акрилна вана

Ваната се монтира преди полагане на плочки по стените

Ако имате акрилна или чугунена вана, тогава първата стъпка е да монтирате ваната на крака и да запечатате фугата между стената и ваната с уплътнител и едва след това да преминете към полагане на керамични плочки по стените. Трябва да започнете с цяла плочка от горния ръб на ваната, като поставите първия ред по целия периметър на помещението – слизаме от него до пода с подрязване и след това продължаваме да го полагаме към тавана.

 

Дупките в керамичните плочки се изрязват с волфрамови накрайници или ръчно с помощта на химикалка за стъкло и плочки – този процес е много трудоемък и изисква известно умение.

 

Фугиране на фуги на плочки

Фугирайте шевовете в банята с влагоустойчива фугираща смес

След монтажа шевовете на плочките се фугират с водоотблъскваща фугираща смес. Това се прави с гумена шпатула, като трябва да запълните всички празнини между плочките, така че водата да не прониква зад плочките.

 

Фугиращата смес придобива посочения цвят след пълно изсъхване, след 1-2 дни, в зависимост от температурата на въздуха в помещението.

 

Душ корито от плочки

Просто да направите тава от плочки и просто да окачите завеса няма да работи – по-точно, това е опция за страната, защото капки вода ще се събират на пода поради ниската страна на тавата, направена от вас.

Душ корито със завеса

За да направите душ кабина с корито за плочки практична и да служи дълго време, трябва да закупите душ кабина без корито. И едва след закупуване, поставете тава от тухла или газиран блок според размерите на плъзгащата се душ система.

 

Душ кабина с корито от плочки

Изработването на палет със собствените си ръце и закупуването на готов акрилен палет струва почти същата цена. Корите за плочки не се поддържат, сифонът не се сменя, а сифоните трябва да се сменят на всеки пет години или да се предпазват от запушвания.

Направи си сам душ корито

Основното нещо е просто да не използвате никакви „бенки“, „запушалки“ и други химикали, има шанс да запушите канализационната тръба още по-бързо. За да избегнете всичко това е достатъчно да направите добър канализационен дренаж, поне 3°.

 

Има готови акрилни корита със свалящ се параван, които се обслужват без да се разглобява цялата кабина. Не препоръчваме да купувате много ниски корита без подвижен екран – за да смените или обслужите сифона, ще трябва да разглобите цялата кабина.

Душ кабина с ниско корито

Когато избирате плочки за палет, по-добре е да изберете мозаечни или матови плочки с противоплъзгащо покритие, за да не се подхлъзнете върху мокра повърхност. Струва си да се отбележи, че палетите с плочки винаги ще бъдат студени за краката ви, за разлика от акрилните палети.

Идеи за ремонт на баня

Радиален параван за вана от акрилна мозайка

Помислете добре, преди да решите дали да направите сами палет или да купите готов.

 

Монтаж на окачен таван

За тавани на бани и тоалетни използвам системи за окачване, които не се страхуват от мокри помещения. Най-често използваните пластмасови панели са PVC, окачени и алуминиеви ламелни тавани.

 

Не се препоръчва покриването на стените на банята с пластмасови панели. Те пропускат влагата и губят външния си вид след няколко години използване на банята.

 

Опънат таван в банята

Опънатите тавани се считат за най-евтините, те се монтират бързо, но изискват специално оборудване.

 

Пластмасов таван от PVC панели не изисква специални инструменти, достатъчни са ударна бормашина с отвертка и канцеларски нож.

 

Ламелен таван в банята

Алуминиев ламелен таван в банята

Алуминиевият таван с ламели се счита за най-скъпият от всички представени, той се монтира по същия принцип като пластмасовите панели. Единствената разлика е в конструкцията на системата за закрепване на ламелните панели.

 

Монтаж на ВиК и врати

Когато таванът в банята е готов, остава само да монтирате водопровода в банята на мястото му. Свържете мивката, тоалетната, пералнята, инсталирайте кранове и нагревател за кърпи. Не забравяйте да проверите всички стави и връзки за течове.

 

Интериорна врата в банята

Интериорна врата с допълнителна дъска и обшивка

Последният етап от ремонта на банята „направи си сам“ е поставянето на нова интериорна врата с вградена дръжка, допълнителни дъски и облицовки от двете страни.

Ремонт