Кога наемодателят трябва да наеме компания за управление на имоти?

Кога наемодателят трябва да наеме компания за управление на имоти?

Наемането на компания за управление на имоти може да бъде добра инвестиция за вашия бизнес или пък не?

 

Едно от най-важните решения, които ще вземете като наемодател, е дали да наемете компания за управление на имоти. Много наемодатели управляват имотите си сами или с помощта на служител, като местен мениджър. Но понякога наемодателите се нуждаят от повече помощ и тогава компанията за управление на имоти може да бъде добро решение.

 

Компаниите за управление на имоти могат да бъдат от огромна полза за вашия бизнес, но те обикновено струват между 10 до 15% от месечния наем. Има и други причини, поради които може да не искате или да не се нуждаете от такава услуга. Внимателно прегледайте факторите, обсъдени по-долу, за да определите дали наемането на компания за управление на имоти е правилният ход за вашия бизнес.

 

Какво прави една компания за управление на имоти?

 

Управляващите компании се занимават директно с потенциални клиенти и наематели, като ви спестяват време и притеснения относно маркетинга на вашите имоти, събиране на наем, справяне с проблеми с поддръжката и ремонта, отговаряне на оплаквания на наематели и дори преследване за изгонване. Плюс това, добрата управляваща компания внася своето ноу-хау и опит във вашия имот, като ви осигурява спокойствието, което идва със знанието, че вашата инвестиция е в добри ръце. И накрая, управляващото дружество е независим изпълнител, така че избягвате неприятностите като работодател.

 

Кога трябва да наемете компания за управление на имоти?

 

Въпреки че наемането на компания за управление на имоти има много предимства, използването на такава може да бъде скъпо. И дори като изключим разходите, разчитането на компания за управление на имоти не е за всеки. Помислете за следните фактори, за да определите дали наемането на компания за управление на имоти би било добро решение за вашия бизнес.

 

Трябва да обмислите наемането на компания за управление на имоти, ако:

 

  • Имате много имоти или единици под наем. Колкото повече имоти под наем притежавате и колкото повече единици съдържат, толкова по-вероятно е да се възползвате от управляваща компания. Ако имате само един имот и разполагате с достатъчно време да го управлявате, може би не се нуждаете от компания за управление на имоти.

 

  • Не живеете близо до вашия имот под наем. Ако вашият имот под наем се намира далеч от мястото, където живеете, наемането на компания за управление на имоти може да бъде безценно за справяне с много проблеми, с които няма да можете да се справите отдалеч. Ние от Управление на имоти БГ извършваме дейността си главно за градовете София и Пловдив, така че ако сте от Пловдив и имате имот в София или обратното, ще ви спестим доста разходи по пътуване.

 

  • Не се интересувате от практическо управление. Много наемодатели очакват с нетърпение предизвикателството да намерят добри наематели и наградите от поддържането на безопасен и привлекателен имот сами. Но ако гледате на собствеността върху имот под наем строго като на инвестиция и искате малко или нищо общо с ежедневното управление на вашите имоти, помислете за наемане на професионална фирма за управление на вашия имот.

 

  • Вашето време е ограничено. Дори и да се наслаждавате на практическото управление, може да нямате много време, което да посветите на бизнеса си, особено ако наемодателят не е ежедневната ви работа. И ако предпочитате да прекарвате времето си в разрастване на бизнеса си, включително търсене на нови имоти, организиране на финансиране за ремонти или промяна на бизнес структурата, тогава управляващата компания може да бъде добър начин да похарчите парите си.

 

  • Можете да си позволите разходите. Наемането на компания за управление на имоти е привлекателна опция, ако можете да си позволите таксите. Когато интервюирате компании, очаквайте да чуете оферти, вариращи между 10% и 15% от това, което събирате като приходи от наем. Ако пазарът е надолу и можете да управлявате нещата сами (или с помощта на местен мениджър или други служители), може да искате да продължите да го правите, докато пазарът се подобри.

 

  • Изведнъж сте затрупани с управленски задачи. Ако вашият бизнес се разраства, в даден момент може да откриете, че имате нужда от значителна помощ, за да управлявате всичко правилно. В този момент може да има смисъл да наемете управляваща компания.

 

  • Не искате да бъдете работодател. Ако наемете местен мениджър или други служители, които да ви помогнат с вашия имот, вие ставате работодател. Ще трябва да се справите със заплатите и да се справите с множество други законови изисквания и съображения. Но тъй като компанията за управление на имоти не е ваш служител (тя е независим изпълнител), както и хората, които работят за компанията, като използвате такава, вие избягвате неприятностите като работодател.

 

  • Вашият имот е част от програма за достъпни жилища. Ако участвате в програма за достъпни жилища, нещата могат да се усложнят. Обикновено в тези програми наемодателят получава финансова помощ, която може да бъде под формата на безвъзмездна помощ, нисколихвен заем или данъчни кредити, в замяна на съгласие да отдава под наем поне част от имота на наематели с доходи под определено ниво. За да продължи да получава помощта, наемодателят трябва да спазва сложен набор от правила. При толкова много залог, често си струва да наемете компания за управление на имоти, която има експертиза и опит с конкретната въпросна жилищна програма.

 

Как да намерите добра компания за управление на имоти

 

Ако решите да наемете компания за управление на имоти, внимавайте при избора й. Ето как:

 

Получете препоръки от колеги и местната асоциация за апартаменти.

 

Търсене в професионални директории в Интернет, както и мнения във форуми.

 

Интервюирайте компании, за да получите отговор на всичките си въпроси, преди да предадете юздите.

 

Ако търсите да наемете надеждна агенция за управление на вашия имот, щракнете тук за повече информация.

Полезно Съвети