Как да се отървем от дървениците и кога да повикаме унищожител

Как да се отървем от дървениците и кога да повикаме унищожител

За да се отървете от дървениците, първо трябва да контролирате заразата, като почистите леглото си.

 

Действайте бързо, за да убиете дървеници с методи „направи си сам“ или като се обадите на унищожител.

 

Въпреки че унищожаването може да е скъпо, това е най-ефективният начин да се отървете от дървениците завинаги.

 

Дървениците са малки насекоми, които се хранят с човешка кръв. Тъй като са дълги по-малко от четвърт инч, те са почти невъзможни за забелязване. Но те могат да бъдат намерени навсякъде, от къщи до старчески домове и хотели.

 

Издайническият признак за дървеници е малките ухапвания, струпани в група или линия по кожата ви. Въпреки че ухапванията от дървеници са сърбящи, те обикновено са безвредни.

 

В по-голямата част от случаите дървениците са по-скоро неудобство, отколкото наистина опасни за здравето. Всъщност CDC казва, че дървениците не разпространяват болести.

 

Можете ли сами да се отървете от дървениците?

Докато можете да опитате да се отървете от дървениците сами, професионалното унищожаване вероятно ще бъде по-ефективно. В някои случаи заразяването с дървеници може да се влоши през времето, което отделяте, за да се опитате сами да се отървете от дървениците.

 

Как да се отървем от дървеници

Третирането на дървеници може да бъде сложно и отнема много време, особено след като заразяването обикновено е тежко, докато хората ги забележат. Методичният подход може да ви помогне да се отървете от дървениците и да спите по-лесно.

 

Ето как да се отървете от дървениците, независимо дали искате да се обадите на унищожител или да го направите сами.

 

Стъпка 1: Потърсете признаците на дървеници

При първите признаци на заразяване с дървеници е добре да вземете мерки веднага. Дървениците могат да се размножават бързо и да снасят до пет яйца дневно, които се излюпват след 4 до 12 дни.

 

Колкото по-рано забележите нашествие от дървеници, толкова по-добри шансове ще имате да се отървете от тях – да не говорим за времето и парите, които ще спестите.

 

Ако видите някой от тези сигнални признаци, може да имате проблем с дървеници:

 

Живи дървеници.

Червени, неравни и сърбящи следи от ухапвания по кожата ви, често разположени в права линия.

Малки, червеникаво-кафяви петна по вашите чаршафи, матраци или стени, в резултат на екскременти на дървеници или натрошени останки от дървеници.

Малки (около <1 мм) бели или бледожълти зърнести предмети, които вероятно са яйца на дървеници.

Жълтеникаво-кафяви обвивки, които вероятно са екзоскелети на дървеници или „гилзи“.

Сладка, мухлясала миризма в стаята, често оприличавана на кориандър, горски плодове или бадеми.

 

Допълнителна стъпка: Проверете обичайните скривалища на дървеници

Дървениците са експерти по криеница и могат да бъдат намерени почти навсякъде. Със своите малки, плоски тела те могат да пропълзят и в най-малките пукнатини и да се крият дълго време, без да бъдат открити – дори без храна.

 

Те са склонни да търсят скривалища, които са тъмни, тесни и необезпокоявани. Те също така предпочитат топли и влажни зони, поради което са привлечени от топлината на живите тела.

 

Преди да се обадите на професионалист, можете да направите сами проверка на обичайните места за скриване на дървеници:

 

В матрака и пружинните шевове.

В откритите пространства около таблата, рамката на леглото или перваза.

Вътре в пукнатините на рамките на вратите или прозорците.

Във вашата електроника или уреди.

Във вашия скрин и дрехи.

Вътрешни електрически контакти.

Вътрешни гръбчета или подвързии на книги.

Вътре или под разхлабени глави на винтове.

В рамките на шевовете и етикетите на вашата тапицерия.

Зад разхлабен тапет.

Зад тапети, картини или плакати.

Между шевовете на вашия килим и стената.

Между фугите на мебелите.

Големите зарази се забелязват лесно. По-малките, от друга страна, може да изискват опит на унищожител, за да ги забележат.

 

Стъпка 2: Контролирайте заразата

След като разберете, че имате дървеници, първата стъпка е да се опитате да контролирате заразата, така че да не се разпространява. За много хора първото желание е да спят някъде без дървеници, например в спалнята за гости или на дивана.

 

За съжаление това може да пренесе дървеници в други части на къщата ви, така че експертите препоръчват да почистите старателно спалнята си и да продължите да спите там.

 

Когато забележите нашествие от дървеници, незабавно предприемете следните стъпки, за да помогнете за ограничаване на разпространението на дървеници:

 

Съблечете леглото си и сложете цялото спално бельо в две торби за боклук. Изперете цялото спално бельо в гореща вода и го изсушете на висока температура за поне 30 минути – топлината ще убие буболечките и всички яйца. Изхвърлете торбите в кошчето и изнесете боклука от дома си.

Вакуумирайте леглото си. Обърнете специално внимание на пукнатините и гънките, където се крият дървениците. Когато приключите, изпразнете вакуума отвън. Продължавайте да изпразвате вакуума след всяка употреба, докато не сте сигурни, че дървениците са изчезнали.

Вземете защитен от дървеници протектор за матрак. Тази обвивка ще се закопчае с цип около целия ви матрак, предотвратявайки насекомите да ви ухапят или да избягат. Важно е да закупите протектор, специално предназначен за дървеници, тъй като има цип, предназначен да гарантира, че дървениците не могат да излязат.

Купете прихващачи на дървеници. Това са малки чаши, които минават под краката, рамката или леглото, улавяйки дървеници, опитващи се да се качат на (или да слязат) от леглото. Ако леглото ви в момента е на пода, купете рамка.

След като предприемете тези стъпки, можете да оправите леглото си и да знаете, че имате безопасно място за сън, докато се справяте с заразата.

 

Стъпка 3: Лекувайте заразата

Ако не искате да наемете унищожител, не забравяйте да се придържате към точките по-долу:

 

Топлинна обработка. Дървениците умират, когато са изложени на топлина над 55°C. Можете да поставите спалното бельо в сушилнята на висока температура или да използвате парочистачка с лека въздушна сила, за да загреете леглото си.

Студено лечение. Можете да поставите спалното си бельо в запечатана торба и да го поставите във фризер, настроен на 0°F за четири дни, за да убиете дървениците.

Пестициди. Десикантите, които изсушават дървениците, са много ефективни, но може да отнеме месеци, за да подействат. Някои средства за мъгла (известни също като бомби срещу дървеници) могат да се използват за борба с дървениците, но те са по-малко ефективни, защото не проникват през малките пукнатини, където се крият дървениците.

 

Забележка: Ако решите да използвате пестициди без професионална помощ, важно е да следвате стриктно указанията, за да избегнете странични ефекти за здравето.

 

Защо дървениците се убиват трудно

Някои са устойчиви на пестициди: Въпреки че пестицидите са най-ефективният начин за унищожаване на дървеници, някои дървеници са развили по-дебела кожа или специални ензими, за да се борят срещу инструментите на унищожителите.

Те могат да се размножават незабелязани: дървениците са в състояние да снасят стотици малки яйца, така че могат бързо да нараснат в популацията си, без никой да забележи, тъй като малките им плоски тела са почти невъзможни за забелязване.

Те обичат да се крият: Дървениците често се крият в пукнатини и пукнатини около леглото ви. „Понякога може да е много трудно да разберете дали имате дървеници, тъй като те остават на скривалища през деня и излизат само през нощта, за да се хранят, когато сме в дълбок сън“, казва г-н Виденов, собственик на PreventPestControl.

 

Как да проверите за дървеници

За да идентифицирате дървеници, най-честите признаци включват:

 

Ухапвания от дървеници, които се появяват в група или линия по кожата ви. Ухапванията ще изглеждат червени на светла кожа или могат да изглеждат тъмни на по-тъмна кожа. Те ще бъдат по-малки от ухапвания от комари.

Червени или ръждиви петна по вашия матрак или чаршафи. Това може да се случи, когато по невнимание мачкате дървеници.

Тъмнокафяви или черни петна по вашия матрак или чаршафи. Може почти да изглеждат като нарисувани с маркер. Това са изпражнения на дървеници.

Разтопени кожи от дървеници. Те ще изглеждат като утайка от кафе и ще се появят в шевовете и пукнатините на вашия матрак.

Яйца или яйчени черупки. Изглеждат като малки точки с дължина около 1 мм.

Сладка миризма на плесен. Това се дължи на активността на грешките.

 

Съвети за борба с дървениците „направи си сам“.

Ако предприемате подход „Направи си сам“, за да се отървете от дървениците, следвайте тези стъпки:

 

Идентифицирайте източника. Опитайте се да разберете коя стая е източникът на вашето заразяване и дали дървениците може да са се разпространили в други стаи.

Бъдете методични. Третирайте всички мебели в стаята с пестицид по ваш избор. Започнете, като преместите всички мебели в едната страна на стаята. Докато третирате всяко парче, преместете го през стаята, далеч от парчетата, които все още може да дебнат дървеници. Обърнете специално внимание на места като глави на винтове или пукнатини в мебелите, където дървениците могат да се скрият.

Следете напредъка си. Проследявайте къде и кога виждате признаци на грешки. Това може да ви помогне да определите дали усилията ви работят или може да се нуждаете от професионална помощ.

Въпреки че е изкушаващо, не изхвърляйте леглото или спалното бельо. Замяната му би била скъпа и вероятно е по-добре да похарчите тези пари за професионален унищожител.

 

Естествено лечение на дървеници

Въпреки че професионалната борба с вредителите е може би най-ефективният начин за унищожаване на дървеници, можете да помогнете за задържане на заразата с нетоксични и без химикали обработки.

 

Ето някои естествени лечения срещу дървеници, които си струва да опитате:

 

Прахосмукачка

Дълбокото и цялостно почистване с прахосмукачка на вашите легла, дивани и други мебели може да помогне за ограничаване на популацията на дървеници. За максимална ефективност не забравяйте да почиствате с прахосмукачка редовно всеки ден или поне на всеки няколко дни.

 

Не забравяйте да почистите с прахосмукачка всички повърхности в спалнята си. Това означава вашият под, килими, таван и дори вътрешността на вашите чекмеджета, шкафове и електроника.

 

Друга важна стъпка е да изхвърлите вакуумната торбичка някъде далеч от дома си. Ако се оставят сами, дървениците могат лесно да изпълзят от вакуума и да се разпространят на нови места.

 

Ако е възможно, изгорете съдържанието на торбата, за да унищожите всички дървеници. Ако вакуумният плик не може да бъде изваден, прехвърлете цялото съдържание в запечатан контейнер и го изхвърлете правилно.

 

Варене на пара

Както споменахме по-рано, високата температура е чудесен начин да се отървете от дървеници. Преносимата тръба за пара ще бъде най-добрият инструмент за това, защото ще ви позволи да достигнете дори до най-тесните пространства.

 

Стремете се към температурен диапазон от около 160-180°F, за да сте сигурни, че няма оцелели дървеници.

 

Паренето е най-ефективно срещу дървеници, когато се прави редовно. Ако активно се опитвате да унищожите дървеници, може да искате да използвате парахода 2-3 пъти за един ден, като всеки път преминавате през различни скривалища. Ако искате да предотвратите появата на дървеници, може да искате да почиствате с пара всяка седмица.

Полезно Съвети