Дизайнерски проект на селска къща: характеристики, процедура на разработка, цена

Дизайнерски проект на селска къща: характеристики, процедура на разработка, цена

Темпото на съвременния живот в София става все по-бързо и много хора търсят почивка от градската суматоха извън града, сред природата. Но едно е просто да отидете в гората или до реката, а съвсем друго е да имате собствена селска къща, където можете да се отпуснете в удобни условия. Ако имате такова жилище от дълго време, тогава с голяма степен на вероятност цялата необходима работа по неговото подреждане вече е извършена. Но ако внезапно сте получили наследство или сте изпълнили мечта и сте купили къща извън границите на града, тогава нещо в нея вероятно ще трябва да бъде преработено или актуализирано. И за това трябва да изготвите дизайнерски проект за ремонт на селска къща.

Дизайнерски проект на селска къща – модна тенденция или необходимост

Ремонтът може да се нарече една от разновидностите на „руска рулетка“. Никога не можете да дадете 100% гаранция, че в крайна сметка всичко ще се получи точно както е предвидено. Ако цялата планирана работа бъде завършена навреме, не се открият недостатъци в ремонта и в същото време се окаже, че не надхвърля бюджета, това може да се счита за невероятен успех. За съжаление не винаги е така. Но ако грешките при довършването на апартамент няма да ви струват толкова много, тогава в случай на вила цената на недостатъците ще бъде доста висока. За да изключите възможността за различни погрешни изчисления, имате нужда от професионален дизайнерски проект за селска къща. Неговите предимства са очевидни:

  • Такъв проект дава на клиента визуална представа за това как ще изглежда жилището след цялата извършена работа. Още преди началото на ремонта можете да решите кои от планираните идеи си заслужават изпълнението и кои не.
  • Готовият дизайнерски проект за селска къща е вид стъпка по стъпка инструкция за ремонтници, която включва списък на работите, списък на необходимите материали и план за интериора на вилата.
  • Благодарение на дизайнерския проект на селска къща можете точно да изчислите разходите за предстояща работа и разходите за необходимите материали. Единственото нещо е, че проектът не отчита възможността за допълнителни разходи, без които почти никога не се прави.

При разработването на дизайнерски проект за селска къща е необходимо да се вземат предвид много важни точки:

  1. Техническо оборудване. За да направите живота в къщата комфортен, е необходимо да помислите върху определени инженерни въпроси: къде и как най-добре да инсталирате системи за отопление, водоснабдяване, вентилация.
  2. Характеристики на архитектурата. Може би има неудобни стълби, някои дизайни имат елементи, които могат да се превърнат в значителна пречка. Същите детайли обаче с помощта на проект за дизайн на селска къща могат да се превърнат в истински акцент на дизайна.
  3. Околна среда и пейзаж. Основната цел на дизайнерския проект на селска къща е да създаде хармония. И това се отнася не само до факта, че детайлите на вътрешното пространство се комбинират помежду си. Външният вид на вилата трябва задължително да съответства на заобикалящата я среда.

Къщата ще стане наистина удобна само ако са изпълнени всички горепосочени изисквания.

Какви характеристики да вземете предвид при разработването на дизайнерски проект за селска къща

 

Дизайнът за селска къща в много отношения се различава от дизайна на градски апартамент и има свои собствени характеристики:

  1. Пространството на апартамента е ограничено и затова в него има само традиционни стаи: кухня, всекидневна, спалня и др. Много селски къщи нямат такова ограничение. Ако има достатъчно място, собствениците могат да оборудват специална стая за камина и в този случай камината ще бъде основният елемент на интериора в тази стая. Разбира се, плановете за подреждането на истинска камина трябва да бъдат предварително известни на разработчиците на дизайнерския проект на селската къща. Не искате да имате проблеми със строителството? След това се спрете на имитация на камина (в нея са поставени горящи свещи, фенери) или купете електрическа. При желание в селските къщи има място за библиотека, билярдна зала и детска стая за игри.
  2. Много селски къщи имат интересни архитектурни характеристики, които могат да бъдат взети предвид при създаването на оригинален дизайнерски проект. Например, ако има достатъчно свободно пространство под стълбите към втория етаж, тогава можете да организирате там уютна библиотека с рафтове, масичка за кафе и удобен мек стол. Или използвайте едно и също място по различен начин: оборудвайте детска площадка или организирайте вид зона за релакс. Изработвайки дизайнерския проект за селска къща, използвайте свободното пространство максимално. Също така не забравяйте за обработката на прозорците. Те могат да бъдат много различни: лента, панорамна, ъглова. Интересно изглеждат прозорците с нестандартна форма – под формата на арки или илюминатори. Не толкова отдавна на мода влязоха сгъваемите и обръщащи се прозорци.
  3. Друга задача на дизайнерския проект за селска къща е да осигури рационално разположение на помещенията. На приземния етаж обикновено има общи части – кухня и всекидневна, трапезария и стая за отдих. Частни стаи, като спални, офис, детска стая и съблекалня, като правило, се намират на горния етаж.
  4. Дизайнът за ремонт на селска къща трябва да бъде проектиран в същия стил. Няма значение дали говорим за малка къща с размери 6 на 6 метра или за огромно имение. Като минимум стиловете трябва да са близки един до друг. Между другото, наличието на едни и същи детайли в различни стаи също ще допринесе за единството на дизайна за селска къща. Не се страхувайте да експериментирате с дизайна, но се опитайте да не прекалявате.

В какъв ред се разработва проектът за интериорен дизайн на селска къща?

 

Първоначалният етап от създаването на дизайнерски проект включва изготвяне на подробен план на помещенията във формата, в която е сега, преди да започнете каквато и да е работа. Това се нарича измервателен чертеж.

На втория етап от разработването на дизайнерски проект за селска къща е необходимо да се определи кое местоположение на функционалните зони ще бъде оптимално, за да се вземе решение за бъдещото оформление. След като изчислите местоположението на различните зони (трапезария, спалня, коридор и т.н.), трябва да преминете към изготвяне на оформление за поставяне на мебели и други интериорни елементи.

Третият етап от създаването на дизайнерски проект за селска къща е свързан с избора на най-добрата опция за осветление. Трябва да изчислите минималния брой тела, да определите тяхното местоположение, да разберете кои лампи са най-подходящи: халогенни, флуоресцентни, лед или с нажежаема жичка. Също така е необходимо да се обмисли разположението на превключвателите и системата за тяхната работа.

В процеса на работа върху дизайнерския проект за селска къща трябва да решите къде ще трябва да бъдат разположени гнездата. Днес е невъзможно да си представим комфортен живот без наличието на голямо разнообразие от домакински уреди в къщата. И всичко това трябва да се захранва от нещо. Ето защо трябва да се обърне специално внимание на разположението на ключове и контакти, особено след като може да има няколко разновидности: захранване, телефон, компютър и др. Всички гнезда трябва да бъдат разположени на оптимално разстояние един от друг и достъпът до тях трябва да бъде възможно най-удобно.

При разработването на дизайнерски проект за селска къща е необходимо да се изготви оформление на баните. Тази задача е доста трудна, особено след като всеки собственик може да има собствено разбиране за оптималния размер на банята и реда, в който са поставени водопроводните елементи в нея. Поради това е възможно площта на съответните помещения да се увеличи или дори да се премести на друго място. Професионалният дизайнер трябва да вземе предвид всички желания на собствениците на селска къща и да постави баните така, че нито едно от техническите изисквания да не бъде нарушено.

За ремонтни и строителни дейности са необходими подходящи материали. Тъй като техният избор днес е просто огромен, когато разработвате дизайнерски проект за селска къща, трябва да определите тези, които са най-подходящи за изпълнението на вашия план. Този момент е един от най-важните, тъй като външният вид на селска къща ще зависи от избора на довършителни материали. Освен това тук трябва да се обърне внимание не само на качеството на материалите, но и на техния експлоатационен живот, както и степента на екологичност. Задачата се усложнява от факта, че всяка стая в селска къща изисква своя собствена декорация, в зависимост от функционалната принадлежност, предпочитанията на собствениците и техните финансови възможности.

Какъв стил на интериора да изберете, когато създавате дизайнерски проект за селска къща

Под стила на интериора на къщата се разбира хармонията между декора, цветовете и архитектурните елементи. Разбира се, това е доста общо определение, но за положително външно възприятие съвкупността от тези характеристики е просто необходима. Стиловете могат да произхождат от някои национални характеристики или да бъдат свързани с определени епохи в развитието на обществото. Първият случай включва японски, английски и други стилове. Към втория – класицизъм, готика, хай-тек и др. Има толкова много стилове, че няма да може да ги изброим всички в една статия, но може да говорим за най-популярните тенденции.

Характеристики на отделни стаи в дизайнерския проект на селска къща

Перфектната всекидневна

Всекидневната в селска къща трябва да отговаря на няколко изисквания едновременно. По-специално, тя трябва да бъде не само модерна и практична, но и уютна. Дневната е мястото, където цялото семейство се събира вечер, което означава, че тази стая трябва да бъде проектирана, като се вземат предвид желанията на домакинството. Приятелите се канят в хола и там се организират партита. Непознатите в тази стая трябва да се чувстват достатъчно комфортно. А холът е вид визитна картичка на селска къща, така че трябва да изглежда грандиозно и естетически приятно.

 

Когато изготвяте дизайнерски проект за селска къща, трябва да се придържате към удобния минимализъм, който модерният стил често поставя на преден план. Ако селската къща е голяма, тогава ако имате средства, можете да я обзаведете доста богато, буквално да я напълните със скъпи интериорни предмети. Друг въпрос – струва ли си? Според дизайнерите този сезон – не. Декорирането на хол в селска къща трябва да бъде доста сдържано. Освен това трябва да се закупят само най-необходимите мебели, а ролята на декорации трябва да се изпълнява изключително от функционални елементи – текстил и лампи, в краен случай – декорация на стени. Ако всекидневната в селска къща не е претрупана с ненужни неща, нейното пространство ще бъде изпълнено със светлина и въздух, което от своя страна ще има положителен ефект върху емоционалния фон на човек, който почива в стаята.

Но дизайнерският проект на селска къща може да бъде разработен в съвсем различен стил – класическият. Освен това изобщо не е необходимо да се придържате към традиционния стил на проектиране на жилища за това, неокласическият изглежда също толкова добър. Най-новите довършителни материали, модерният текстил, интересните решения в производството на мебели и осветителни тела дават втори живот на класическия дизайн на селска къща. Тази опция няма да струва много, но стаите ще изглеждат елегантни и с лека нотка на лукс. В същото време функционалността на интериора изобщо няма да пострада.

И все пак в селска къща можете да инсталирате камина и то истинска, с комин. И понятието „семейно огнище“ моментално ще се превърне от обикновена утвърдена фраза в нещо повече. Камина с тихо пращящи дърва в нея, с танцуващи пламъци ще се превърне в истинското сърце на къщата, място, където можете наистина да се отпуснете със семейството и приятелите. Ако решите да оборудвате камина в къщата, имайте предвид: огнището трябва да бъде един вид център на хола, около който ще се подредят всички останали мебели.

Уютна спалня

При разработването на дизайнерски проект за селска къща трябва да се обърне специално внимание на спалнята. Тя трябва да бъде проектирана така, че да отговаря на предпочитанията на собственика. Някой харесват разумния минимализъм и за такъв човек ще бъде достатъчно легло, нощно шкафче и гардероб. Други също имат нужда от уютен кът за четене или място за работа. Никоя жена не може без тоалетка. Ако пространството на стаята позволява, трябва да задоволите всичките си желания. Но не трябва да забравяте за стила, когато разработвате дизайнерски проект.

 

Що се отнася до цветовата схема на стаята, най-добре е да използвате топли цветове, например бежова палитра. Придава на стаята топлина и спокойствие, спомага за спокойствие и добра почивка. Ако една обикновена спалня изглежда твърде скучна за вас, тогава на фона на бежово покритие снежнобялата мебел ще изглежда много впечатляваща. Или можете да отидете в другата посока и да вземете легло и гардероб в доста тъмен цвят.

Добре оборудвана кухня

За много домакини кухнята беше и все още е основната стая в къщата, включително в селската къща. Факт е, че именно тук цялото семейство най-често се събира по време на закуска, обяд или вечеря, а най-близките приятели са поканени на „сбирки“ точно в кухнята. Когато разработвате дизайнерски проект за селска къща, трябва да имате предвид, че за разлика от апартамента, няма категорична необходимост да се пести място. Кухненската част може да бъде достатъчно голяма, за да побере без проблеми всички шкафове и работни повърхности, маси и домакински уреди. Освен това всичко може да бъде подредено по такъв начин, че да е удобно да се движите из кухнята и е безопасно да извършвате готварска работа.

 

Но предимствата на просторните кухненски пространства не свършват дотук. В малка кухня няколко цветови схеми едновременно ще изглеждат смешни, в голяма – елегантни. Можете например да поръчате кухненски шкафове с различни нюанси на фасадите. Като цяло цветният дизайн на кухнята е фокусиран главно върху тона на шкафовете, които заемат по-голямата част от пространството в стаята. Но ако покритието на кухнята е светло, а цветът на шкафовете е тъмен, тогава ще изглежда просто страхотно. Или можете да използвате друга опция: поръчайте долния слой на шкафовете в тъмен нюанс, а горният – в светъл. Така кухнята ще изглежда по-висока, отколкото е в действителност.

Удобна баня

Както в случая с кухнята, няма нужда да пестите място за банята, помислете за това в дизайнерския проект на селска къща. Освен това водопроводните комуникации в стаята не трябва да бъдат разположени по стандартен начин. В селска къща е възможно да преместите тръбопровода на мястото, което ви се струва най-удобно, да изградите принудителна изпускателна система, дори да направите прозорец към улицата – всичко зависи от вашето желание. Освен това не е необходимо да се координира такава работа с никакви органи. В селска къща, без да харчите много време и пари, можете да оборудвате банята, за която винаги сте мечтали, докато живеете в малък градски апартамент.

 

Между другото, проектът за баня в селска къща може да включва не само стандартен набор от водопроводни инсталации. Ако има свободно място, нищо не ви пречи да инсталирате душ кабина: със сигурност има човек във вашето семейство, който предпочита контрастен душ и активен хидромасаж пред мързелива наслада от гореща пяна. Вместо обикновена мивка можете да поставите двойна, което значително ще спести време сутрин, особено ако семейството е голямо. Със сигурност има място за биде, а не за някакъв компактен модел, а за устройство с оригинален дизайн.

Функционално антре и коридори

 

Когато разработвате дизайнерски проект за селска къща, когато планирате тези помещения, можете да се обърнете – буквално и преносно. Какво е коридор в градски апартамент? Тесен коридор с врати към други стаи. И измислянето на някакъв интересен дизайн за това пространство е много трудно. Но селската къща е съвсем различен въпрос. Трудно е да се намери къща, където антрето ще бъде с размери няколко квадратни метра, обикновено тази стая е много просторна. И това ви позволява да реализирате най-смелите проекти. Например, можете да украсите коридора в доста светла цветова схема (особено ако има прозорец към улицата), изберете мебели, които са подходящи по стил и доста функционални.

Дизайнерски проект на селска къща: цена и фактори, които го влияят

Повечето клиенти се интересуват преди всичко от: колко ще им струва да разработят дизайнерски проект за селска къща? Какви параметри формират крайната цена? Тук няма тайна. Цената на един дизайнерски проект ще зависи от обективни и субективни фактори.

Обективни фактори

Това е на първо място размерът на вилата и броят на чертежите, направени за нея. Това включва и работа по избора на довършителни материали, точността на визуализацията на дизайнерския проект на селска къща, местоположението на обекта и времето на поръчката.

Голямата площ предполага повече работа, но цената на интериорния дизайн на квадратен метър става по-малка. Защо е така? Факт е, че ако вземем времето, прекарано от специалист в дизайнерския проект на селска къща, вземем предвид всички положени усилия, тогава количеството предварителна работа, свързана с проектирането на вила с площ от 40 квадратни метра. м, ще бъде по-малко от необходимото за сграда с площ от 80-120 кв. м не два пъти, а около една трета. Въз основа на този факт цената на дизайнерския проект за малка селска къща може да бъде леко надценена. И тук е същият проект, но за просторно имение е възможна добра отстъпка.

За да може екип от професионалисти да извърши висококачествен ремонт и да завърши помещенията, е достатъчно да имат от пет до седем чертежа. За това са необходими план за сградна инсталация и проект за интериорен дизайн. Но това се отнася само за стандартните произведения. Ако проектът е индивидуален, има свои собствени оригинални характеристики, тогава са необходими двадесет или повече рисунки. Ремонтниците трябва да имат различни видове скици, визуализации, чертежи от различни ъгли. И за да подготви всичко това, разработчикът на дизайнерския проект на селска къща трябва да отдели много време и усилия.

Що се отнася до избора на довършителни материали, този етап от работата може да бъде значително опростен, като се каже на специалистите какъв точно трябва да бъде резултатът. Ако майсторите знаят точно какви материали са необходими, няма да се налага да ходят за тях няколко пъти. Отново, ако има 5-7 рисунки в дизайнерския проект на селска къща, въпросът ще бъде ограничен само до няколко пътувания. В случаите, когато тегленията са повече, броят на пътуванията също се увеличава. Тоест крайната цена на дизайнерския проект ще бъде по-висока.

Ако дизайнерският проект на селска къща е направен в 3D, има допълнителни скици и снимки, това помага на клиента да си представи подробно бъдещите помещения, което означава, че те могат веднага да се споразумеят за извършване на необходимите корекции. Но такава работа е много трудоемка, изисква модерен софтуер и само истински специалист може да го направи. Огромен плюс на такава визуализация е, че с негова помощ можете да видите най-малките детайли на дизайнерския проект.

Друг обективен фактор, който влияе върху цената на дизайнерския проект, е времето на работата. Колкото повече време е необходимо за поставяне на ред в селската къща, толкова повече ще трябва да плати клиентът.

Ако трябва да направите измервания на обект, разположен далеч от града, това практически няма да повлияе на цената на дизайнерския проект. Но когато цялата работа се извършва с прякото присъствие на дизайнера, цената ще се увеличи по един или друг начин.

Субективни фактори

Цената на дизайнерския проект на селска къща до известна степен зависи от индивидуалните фактори. Под тях разбираме интерес към предлаганата работа на дизайнера, неговата известност и талант, оценка от специалист по интериорен дизайн. Днес има толкова много стилови решения, а цената на довършителните материали варира толкова много, че понякога е доста трудно да се определи: какво в крайна сметка ще бъде по-скъпо – луксозен класически интериорен стил или модерен минимализъм. Но и в двата случая сумата ще е доста солидна. Всъщност цената на интериорния дизайн формално не зависи от стила.

Ако работата по дизайнерския проект на селска къща е наистина интересна за специалист, той може да ви даде известна отстъпка. Стандартните поръчки, напротив, могат само да предизвикат скука у креативните хора и тогава дори не трябва да мислите за преференциални условия на сделката. За да заинтересувате архитекта, можете да му дадете картбланш за реализиране на оригинални идеи. Резултатът със сигурност ще ви хареса повече и няма да се налага да плащате толкова много за интериора.

Когато избирате специалист за разработване на дизайнерски проект за селска къща, обърнете специално внимание на броя на успешно завършените работи. Ако не следвате това просто правило, интериорът на вашия дом може да се окаже светъл и външно много привлекателен, но напълно нефункционален. Факт е, че за добра работа не са достатъчни само „напреднали“ идеи, изисква се и трудов опит. Най-добре е да се свържете с онези специалисти, които вече са успели да създадат име за себе си. Вярно е, че ще трябва да платите за името, но резултатът със сигурност ще бъде подходящ.

Източник – W-seo.com

Ремонт